Doris i Nataša: Zajednička modna priča

Nataša Kraljević i Doris Kolić manufakturi 'Alique tricot' (M. ANGELINI)
Nataša Kraljević i Doris Kolić manufakturi 'Alique tricot' (M. ANGELINI)

One su poput dvokomponentnog ljepila. Otkad su se spojile, stvaraju ili kroje prave male modne priče. Jedna plete i šiva, a druga crta. Zajednički rezultat - pletene torbe s ručnim slikarijama i kožnatim ručkicama.

One su Doris Kolić i Nataša Kraljević. Doris plete, šiva i uživa u beskrajnim dugim nitima prediva na pletaćim strojevima u svojoj maloj manufakturi "Alique tricot" u Flanatik centru u Puli, dok Nataša crta likovne motive na tkanini.

- Znamo se godinama. Kada sam skužila da njezin kaput koji mi je isplela prije 10 godina još uvijek "funkcionira", odlučila sam da moramo udružiti snage, veselo će Nataša. Istančana osjećaja za estetiku, dugo je radila kazališnu kostimografiju i scenografiju (od Dana antike do Gladijatorskih igara). Slika, piše poeziju i bavi se keramikom te je u stalnoj potrazi za kreativnim estetskim izazovima. Stoga je pletenina i suradnja s "majstoricom" Doris bila logičan slijed. 

- Kao tinejdžerica stalno sam nešto plela na ruke. No, kasnije sam odlučila tu ljubav usavršiti, te sam svojevremeno u modelarnici tadašnje Arene trikotaže volonterski radila tri mjeseca na svim strojevima - od krojenja do dorade. I dan-danas sam beskrajno zahvalna predivnim ženama iz Arene koje su me naučile ovome što sada radim i omogućile da slijedim svoj san, kaže 42 godišnja Doris Kolić. Hm, kažu da je pletenje odlična terapija protiv stresa, znači li to da pomlađuje, šalimo se u radionici prepunoj končića, raznih kreacija, najnovijih torbica, pa čak i ljetnih šlapica, pletenih naravno.

- Dok radim, uživam. Volim kako nit i bod definiraju kroj, to je kao neki put u nepoznato, u kojem nikada ne znam kako će ispasti, priznaje Doris koja već 12 godina plete u svojoj "Aliuqe tricot manufakturi" od kupaćih kostima do kaputa. U izradi koristi samo prirodne materijale: pamuk, lan, kašmir, alpaka i merino vunu. Veli da ne robuje ni jednom stilu, a posebice voli retro i vintage Obostrana znatiželja, potreba za istraživanjem i ljubav prema modi dovela je do suradnje u kojem je, priznaju one, ovakav tandemski rad sa dva različita stilska pristupa zadovoljstvo i izazov. Krenule su s torbicama. Kažu one da su to slike u pokretu, umjetnost koja živi i detalj koji može oplemeniti svaku kombinaciju. (Piše Lara BAGAR; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter