Doris Cerin Otočan na Sete Sois Sete Luas


Pulska masterchefica i glazbenica Doris Cerin Otočan koja trenutno živi i djeluje u Belgiji, netom se vratila iz Španjolske, gdje je sudjelovala na festivalu Sete Sois Sete Luas, preciznije u njegovom programu Vibra.sois.orkestra.

Kako nam je ispričala, bila je članica sastava od šest glazbenika iz Francuske, Portugala, Italije, Španjolske i Zelenortskih Otoka, čiji je voditelj poznati fadist Custodio Castelo.

Doris već drugu godinu zaredom surađuje s ovim zanimljivim sastavom, gdje njeguju višejezičnost, multikulturalnost te susret, prožimanje i bogatstvo kultura, s turnejama u različitim zemljama.

- Bilo je to prekrasno iskustvo, a ove sam glazbenike prvi put upoznala prošle godine. Svatko je u ovo iskustvo utkao dio svog glazbenog opusa te kulture svoga podneblja, tako da je nastao vrlo zanimljiv spoj jezika, glazbenih izričaja i načina pjevanja. Bila je to mogućnost da se pjeva na raznim jezicima i da se vidi kako pjesme koje pripadaju jednom zemljopisnom arealu i jezično-kulturnoj baštini zvuče izvan svoje primarne sredine. Od istarskih melodija, pjevala sam primjerice "La mula de Parenzo", a posjetitelji su mogli čuti i kako zvuči popularna "Marina" u posve drukčijem aranžmanu. Pjevala sam na brojnim jezicima i govorima, od istrovenetskog do talijanskog, španjolskog, portugalskog, kazala je Doris Cerin Otočan, koja je lani sudjelovala na istom takvom programu u Portugalu.

Netom je objavljen i CD s pjesmama s ovih nastupa, a u Španjolskoj su nastupili u manjim gradovima pored Valencije i Madrida, Tavernes de la Valldinga i Cuenca koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Ciljevi ovoga festivala koji postoji još od 1993. godine su interkulturalni dijalog i mobilnost umjetnika te kreacija originalnih umjetničkih formi, a vodstvo toga festivala činili su nobelovci, od Josea Sarramaga do Darija Foa.

U ovom dijelu turneje od hrvatskih predstavnika sudjelovala je samo Doris Cerin Otočan koja je istaknula da je i gastronomija važan dio ovog festivala, kao svojevrsna dodatna umjetnost u svemu tome, a predstavljen je i rovinjski Pelinkovac.

- Mi umjetnici komuniciramo međusobno na svim jezicima, a njeguju se raznoliki suvremeni i narodni izričaji, kao i flamenko lirika, te osebujni i razni stilovi, veli Cerin Otočan.

Festival organizira Associacao Cultural Sete Sois Sete Luas sa sjedištem u Portugalu i Italiji, a organizatori za rovinjski dio festivala, koji je upriličen prije mjesec dana su Turistička zajednica Rovinj, Grad Rovinj i Istarska županija, te Edi Maružin iz grupe Gustafi. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter