DORH znao za Sanadera i Hypo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema tvrdnjama novinara Jutarnjeg lista Gordana Malica, DORH je godinama znao da je Ivo Sanader dobio proviziju od Miroslava Kutle za sredivanje kredita kod Hypo banke. Malic tvrdi, a to je potkrijepio i dokumentima koje je donio u HTV-ovu emisiju "Otvoreno", da je za sredivanje kredita kod Hypo banke Sanader uzimao proviziju tijekom 1996. godine kada je radio u Uredu predsjednika dr. Franje Tudmana. Doduše, u papirima, nekakvoj isplatnoj listi, ne vidi se puno ime bivšega premijera, nego samo dva slova: SA. Tijekom emisije Malic nije objasnio je li on to radio na svoju ruku, za HDZ ili neku trecu stranu.

O svemu spomenutom na sudenju je još 2000. godine svjedocila Milena Šenator, financijska direktorica zadužena za platni promet u Kutlinoj propaloj Globus grupi. Ona je detaljno, tvrdi Malic, obrazložila isplate na crno koje su se provodile u Globus grupi. Navodno je tako tijekom 1995. i 1996. godine isplaceno izmedu 40 i 50 milijuna maraka. Malic kaže da je gospoda Šenator govorila i o gotovinskom kreditu Kutli od cetiri milijuna maraka koji je dobiven od Hypo banke, za što je Sanaderu isplaceno 800 tisuca maraka provizije.

Za sve izreceno ona je bila spremna donijeti i ispise sa svoga racunala, ali za to tužiteljstvo nije pokazalo interes. Za propast njenog svjedocenja Malic je okrivio pomocnika državnog tužitelja Dragana Novosela, koji je, umjesto da ju je odveo do istražnog suca da mu ponovi što je rekla kako bi se njen iskaz mogao koristiti kao sudski dokaz, cekao tri dana. Gospoda Šenator naglo je zašutjela nakon što je njeno ime procurilo u javnost, prihvatila je kaznu od godinu i pol zatvora te se za nju više nije culo. Malic je rekao da je tužiteljstvo imalo i slucaj i dokumente i svjedoka vec tada, pa ništa nije napravilo.

U emisiji "Otvoreno" nitko iz Hypo banke, ni iz Hrvatske ni iz Austrije, nije želio sudjelovati. Samo su poslali priopcenje u kojem su naveli da oni o stvarima o kojima se posljednjih dana piše u medijima nemaju nikakvih saznanja.


Podijeli: Facebook Twiter