DORH zatražio dokumentaciju Haaškog suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo izvijestilo je da je od haaškog tužiteljstva zatražilo cijelu dokumentaciju iz postupka protiv trojice hrvatskih generala oslobođenih za zločine u akciji "Oluja".

Dokumentacija je zatražena "za potrebe daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja u predmetima zbog kaznenih djela ratnih zločina na kojima već postupaju nadležna županijska državna odvjetništva", objavio je danas DORH na svojim internetskim stranicama.

U priopćenju ističu i da su se "u vezi s napretkom u predmetima ratnih zločina koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti" jučer sastali predstavnici tužiteljstva, Ravnateljstva policije i županijskih državnih odvjetništava koji rade na predmetima ratnih zločina.

Na sastanku je ukazano da je nužno zatražiti od drugih agencija dostavu svih podataka koji se odnose na pojedine slučajeve, a dokumentacija će se zatražiti i putem međunarodne pravne pomoći.

Razmatrano je i ostvarivanje strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1991. do 1995. Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i akcijskog plana Državnog odvjetništva, a naglašena je i potreba pojačanog angažmana policijskih službenika i državnih odvjetnika na otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prikupljanju podataka, navode u DORH-u. 

Na važnost dokumentacije haaškog tužiteljstva iz postupka protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u više je navrata ukazala obrana oslobođenih hrvatskih generala.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić podsjetio je, primjerice, da su tijekom suđenja prihvaćeni dokazi za 44 žrtve ratnih zločina, što je 15 puta manje od broja civilnih žrtava koji su u svojim izvješćima navodile nevladine udruge.

I predstavnici Vlade učestalo ističu da Hrvatska želi procesuirati zločine u "Oluji", no što se tiče najava novih optužnica koje su jučer stigle i iz Srbije, prokomentirali su da one ne mogu utjecati na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter