DORH traži skidanje imuniteta Ivanu Drmicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo zatražilo je skidanje imuniteta saborskom zastupniku Ivanu Drmicu radi podizanja optužnice u uskockoj istrazi u kojoj se HDSSB-ovog zastupnika sumnjici da je, zajedno s Glavaševom prijateljicom Sanjom Marketic, osjeckim poduzetnikom Dragom Tadicem, njegovom suprugom Božicom Tadic Cavar i splitskim poduzetnikom Sreckom Jurišicem pokušao podmititi suce Vrhovnog suda da promijene presudu Branimiru Glavašu.

Uskocka istraga protiv petorke, osumnjicene za udruživanje radi davanja mita, otvorena je pocetkom listopada, kad je policija pretražila domove i radne prostore osumnjicenih i porazgovarala s njima. Istrazi su prethodile i tajne mjere prisluškivanja telefona osumnjicenika, pokrenute u drugoj polovici srpnja.

Prve glasove da se nešto neobicno dogada s predmetom Glavaš, Državno odvjetništvo dobilo je 14. srpnja 2010. godine od predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina. Hrvatin je taj dan bio na rucku na koji je došao i Drago Tadic, koji se kod njega raspitivao u kojoj je fazi predmet Branimira Glavaša. Premda nije bilo govora o novcu ili traženju ustupaka, Hrvatin je sve odmah prijavio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajicu.

Na temelju tih saznanja, USKOK je ishodio dozvolu za tajno prisluškivanje osumnjicenih vec 15. srpnja, no tajne mjere navodno su trajale svega devet dana. Prekinute su 24. srpnja prijavom za prijevaru koju su osjeckoj policiji podnijeli Ivan Drmic i Sanja Marketic.

USKOK smatra da su optuženi pokušali skupiti oko 120 tisuca eura za mito. Vlasnik Osijek-Koteksa Drago Tadic prikupio je 50 tisuca eura, posudivši ih od vlasnika CIOS-a Petra Pripuza . Pripuz je kasnije u novinama objašnjavao da je Tadicu u više navrata posudivao novac i da ga nije ni pitao zašto mu treba.

Ostatak od 70 tisuca eura prikupili su Ivan Drmic i Sanja Marketic, koji su, medutim, u prijavi policiji tvrdili da su prevareni, te da su stanovitom Srecku u jednom zagrebackom kaficu predali taj novac. Ta ih je osoba, tvrde, uvukla u cijelu operaciju i uzela novac, nakon cega su oni shvatili da su pogriješili i da su prevareni.

USKOK, medutim, smatra da je ideja Drmica i ostalih bila da se odluka Vrhovnog suda u predmetu Glavaš izmijeni zbog navodne neuskladenosti sa sudskom praksom. Naime, Vrhovni sud donio je odluku nakon što je pocetkom lipnja održana javna sjednica u predmetu Glavaš, ali je odluka još trebala biti pismeno obrazložena i uskladena sa sudskom evidencijom.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, pak, odlucio je o svom razgovoru s Tadicem obavijestiti glavnog državnog odvjetnika i zbog cinjenice da u trenutku sastanka pravomocna presuda još nije bila prošla sudsku evidenciju. Ali i zbog cinjenice da je Drago Tadic banuo na poslovni sastanak predstavnika privatne tvrtke s kojom pravosude godinama suraduje bez znanja predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina.


Podijeli: Facebook Twiter