DORH traži dokumentaciju o Stanišiću i Simatoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo je od Haaškoga suda i njegova tužiteljstva zatražilo dostavu dijela dokumentacije i dokaza sa suđenja bivšim čelnicima srbijanske službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su prekjučer oslobođeni u Haagu, a radi korištenja tih dokumenata u kaznenim postupcima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

DORH je na svojim internetskim stranicama objavio da je jučer od Haaškog suda i ureda tužiteljstva tog suda zatražio dostavu dijela dokumentacije i dokaza iz predmeta protiv Stanišića i Simatovića koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske.

Taj je zahtjev, ističe, upućen radi daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja, odnosno korištenja u kaznenim postupcima zbog ratnih zločina u kojima nadležna županijska državna odvjetništva već postupaju ili pak mogućeg formiranja novih predmeta vezano za podatke kojima se do sada nije raspolagalo.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srbijanske paravojne jedinice, ocijenivši da im ona nije dokazana.

Sud je nedvojbeno utvrdio da su srbijanske paravojne jedinice navedene u optužnici, od Crvenih beretki, preko policije SAO Krajine do Srpske dobrovoljačke garde i Škorpiona, počinile ratne zločine, od progona, preko ubojstava do deportacija i prisilnog premještanja. No, utvrdio je i da nakon razmatranja dokaza i argumenata strana u postupku nije dokazana odgovornost Stanišića i Simatovića za te zločine te ih je oslobodio po svim točkama optužnice i naložio njihovo trenutno oslobađanje iz pritvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter