DORH provjerava navode o tajnim računima JPS-a

Za moguću korupciju i primanje mita u vrijeme privatizacije JPS-a  proziva se i ministar Linić (G. Mehkek/CROPIX)
Za moguću korupciju i primanje mita u vrijeme privatizacije JPS-a proziva se i ministar Linić (G. Mehkek/CROPIX)

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo je da se provjeravaju navodi oko afere Jadranskog pomorskog servisa iz Rijeke, a slučaj moguće korupcije u vrijeme privatizacije JPS-a istražuju i talijanske vlasti.

Radi se o optužbama koje se najviše baziraju na iskazu bivše tajnice direktora JPS-a koja je tvrdila da je niz poznatih osoba iz vrha politike dobilo novac od te tvrtke kao nagradu za usluge koje su činili JPS-u i njegovim vlasnicima. Među prozvanima je i ministar Slavko Linić. No, radi se o tajnim računima pa je pitanje kako ih istražitelji mogu dovesti u vezu s imenima stvarnih ljudi.

Prema visokom izvoru iz DORH-a, zasad se ne može nikako reći da se vodi istražni postupak protiv ministra financija Slavka Linića, jer za takvo što nema dokaza, ali je potvrđeno da se već duže vrijeme provjeravaju financijske transakcije JPS-a i Ante Marasa, koje su išle na račune u stranim bankama.

Zbog toga je DORH odavno zatražio pomoć kolega u Švicarskoj i Italiji, ali bez konkretnog odgovora. Pretpostavka je da će sada, nakon što je Hrvatska ušla u EU, ta suradnja postati učinkovitija.

Za razliku od nekih medija koji izravno spominju Linićevo ime u vezi s ovom aferom, iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci objasnili su da oni ispituju moguću istinitost tvrdnji o nelegalnostima u JPS-u. Također nam je rečeno da treba imati na umu da je to provjera kao i svaka druga kad netko prijavi neku navodnu protuzakonitost.

Dio ove afere prijavljen je i u Italiji i to uz optužbe da se novac prao preko tamošnjih bankovnih računa visokih hrvatskih političara. Iz odvjetništva su nam potvrdili da se dio aktivnosti odnosi i na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja. (I. MIKULIČIĆ, D. PAJIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter