DORH potvrdio izvide u Mirni

Mirna Rovinj (N. O. R.)
Mirna Rovinj (N. O. R.)

Na upit Županijskom državnom odvjetništvu u Puli provode li se izvidi u rovinjskoj Mirni, kako je to danas u Saboru rekao nezavisni zastupnik Damir Kajin, glasnogovornica ŽDO-a  Pula Mirjana Zenzerović veli da se izvidi provode, ali da je postupanje tijekom njih tajno te da nam o detaljima ne može govoriti.

Ni nastavak saborskog zasjedanja nije prošao bez novih rasprava o rovinjskoj tvornici Mirna. Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin, kojeg je upraviteljica kriznog menadžmenta te tvrtke Valentina Ljubešić spomenula kao "pošiljatelja" porezne i gospodarske inspekcije, inicirao je raspravu potaknut vijestima da Mirnu istražuje Državno odvjetništvo.

Na upit je li on poslao inspektore Kajin odgovara: "Ispod svake razine je da se mene spominje zbog toga. Ni DORH, koji već je u Mirni, sigurno nije tamo na moju inicijativu".

- Problem starih istarskih tvrtki, simbola poput Mirne ili Arene, nalazi se u onome što bi trebala biti njihova prednost, a to je vrijednost nekretnina koje posjeduju. U sabornici sam objasnio da je Mirna d.d. u blokadi, ali da postoji tvrtka-kći preko koje se isplaćuju plaće, naknade ribarima i slično, objašnjava Kajin i podsjeća na obaveze Mirne prema državi te na činjenicu da Podravka drži 54 posto dionica.

- Ipak, imovina Mirne procijenjena je na trideset milijuna eura. Godine 2012. u Mirnu dolazi tvrtka Geneza iz Pleternice, čija je jedina članica i direktorica Valentina Ljubešić. U to vrijeme prihodi Mirne su podignuti za 27 posto, a proizvodnja za 20 posto. Geneza je za taj posao dobro plaćena – isplaćeno im je 2012. godine 0,53 posto prihoda ili 344 tisuće kuna, dok im je u 2013. isplaćeno 0,83 posto prihoda ili 555 tisuća kuna. Oni ne rade za lijepe oči, priča Kajin i kaže da je problem u planu restrukturiranja koji je napravila uprava.

- Ministarstvo financija drži 72 posto svih tražbina i samostalno može odlučiti hoće li prihvatiti taj plan. Uprava Mirne je osam dana prije kraja postupka objavila plan, koji određuje da Geneza, čiji je jedini član gospođa Ljubešić, sudjeluje u postupku dokapitalizacije, te da Geneza investira iznos od 3,5 milijuna kuna, kao i u daljem razdoblju od 12 mjeseci još 9,5 milijuna kuna, u svrhu podmirenja dijela tražbine Ministarstva financija. Za to bi Geneza stekla 76,2 posto vlasničkog udjela u Mirni, navodi zastupnik Kajin.

- Vjerovnicima druge skupine, koju čine financijske institucije, ponuđena je mogućnost konverzije tražbina u kapital društva, a s obzirom na to da na takvu konverziju pristanak mora dati Geneza, Uprava je slanjem takvog plana u posljednji trenutak željela ucijeniti Ministarstvo financija da ga mora prihvatiti radi radnika i pritisaka lokalne politike. Pokušali su da se Mirna pokloni Genezi i Valentini Ljubešić, tvrdi Kajin.

- Ministarstvo je na ročištu izjavilo da će plan podržati ako Uprava odustane od uvjetovanja Geneze kao jedinog investitora u Mirnu. Dakle, plan bi bio podržan da je Uprava prihvatila da u svojstvu koje je ona predvidjela za Genezu može sudjelovati Hrvatska poštanska banka, kao najveći vjerovnik u drugoj skupini. Ministarstvo financija predvidjelo je pokušaj preuzimanja Mirne za relativno sitan iznos, navodi Damir Kajin.

- Zašto bi, napokon, tvrtka koja je došla u Rovinj prije dvije godine imala više prava od Mirninih radnika, Grada Rovinja, Županije ili države, pita se zastupnik Kajin. (M. SARDELIN, D. GRAKALIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter