DORH poništio ugovor Kerumovoj Fani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo jucer je dopisom obavijestilo vijecnike Splitsko-dalmatinske županije da je dio zemljišta unutar park-šume Marjan pomorsko dobro te nije mogao biti prodan pa je stoga ugovor o njegovoj kupoprodaji ništavan.

Najzanimljivija tocka dnevnog reda sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije održane u cetvrtak trebala je biti o pravu prvokupa terena na Prvoj vodi na sjevernoj strani Marjana, površine 5.400 metara cetvornih koje je 2008. godine kupila Fani Horvat za 1,2 milijuna eura (a prodavatelji ukupno tri cestice nisu zemljište prvo ponudili Županiji, odnosno Gradu), no na koncu je sve odgodeno dok skupštinari ne prouce svu dokumentaciju.

Kako nam je pojasnila Lendi Pezzi, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, ugovor izmedu Latebre (tvrtke u vlasništvu Fani Horvat) i vlasnika terena za tih 1.316 metara cetvornih je ništavan, dok se za ostatak zemljišta i dalje može raspravljati o pravu prvokupa.

To znaci da ce, ako Županija ne iskaže želju za kupnjom terena i korištenjem prava prvokupa, a potom ni Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom te naposljetku Grad Split, zemljište na Prvoj vodi na Marjanu definitivno (p)ostati vlasništvo Fani Horvat, nevjencane supruge splitskog gradonacelnika.

U opcoj besparici mala je vjerojatnost da ce se u navedenim tijelima vlasti naci 1,2 milijuna eura za kupnju terena. Cijela bura podigla se nakon što je Latebra pocela graditi kafic na Prvoj vodi. Napravljen je i projekt koji na 15 tisuca kvadrata predvida uredenje kupališta i pratecih ugostiteljskih sadržaja kao i terena za tenis i odbojku.

Iako je izgledno da nitko nece otkupiti terene mladahne Kerumove družice, koji ce ostati u njenom vlasništvu (onaj dio koji nije na pomorskom dobru, dakle nekih 3.500 metara kvadratnih), još je dosta dug put do konacne realizacije Latebrine investicije.

Naime, ostatak zemljišta Grad (onaj dio koji je u vlasništvu Grada, što za Fani predstavlja manji problem) i država (odnosno Županija, gdje vec ne mora ici glatko) tek trebaju dati u koncesiju Latebri, ili možda nekom drugom zainteresiranom, ako bude javnog natjecaja.

Interes Grada bi u svakom slucaju trebao biti da se veci dio objekata gradi na gradskom zemljištu da bi nakon istjecanja koncesijskog perioda ostali u gradskom vlasništvu, i po tome treba postaviti uvjete za koncesiju. No, nije ni Fani od jucer, a kako je i sam Kerum prije koji dan priznao, samo budala bi radila a da nema zarade. (M. MATANA/Novi list)

Kerum: Neka plate

Splitski gradonacelnik Željko Kerum, komentirajuci dopis Županijskoga državnog odvjetništva, izjavio je da taj dio pri oduzimanju treba platiti. "Izgleda da se od parcele treba oduzeti 1.316 metara cetvornih za pomorsko dobro. Vjerojatno kad se nešto oduzme, treba se to platiti, koliko ja razumijem. Bilo bi dobro da je cijela parcela pomorsko dobro pa da se sve plati", rekao je Kerum jucer za Radio Split. (H)


Podijeli: Facebook Twiter