DORH-ova procjena potvrdila ostvarenu cijenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Puli obustavilo je, kako neslužbeno saznajemo, istragu pokrenutu u studenom prošle godine protiv bivšeg direktora Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Gracijana Prekalja radi nepravilnosti pri kupoprodaji vodnjanske uljare San Lorenzo. Predmet istrage bila je, pojednostavljeno rečeno, sumnja da je Prekalj kao direktor AZRRI-ja sklopio štetan ugovor kojim je uljaru San Lorenzo preplatio za 2,2 milijuna kuna, odnosno da je za taj iznos oštetio AZRRI, i tim istim iznosom prodavateljima objekta uljare, trgovačkom društvu San Lorenzo Olive iz Vodnjana priskrbio nepripadnu dobit. Sumnja na takvo djelo proizlazila je iz razlike u procijenjenoj vrijednosti uljare od 4,3 milijuna kuna i iznosa od 6,5 milijuna kuna za koji je AZRRI uljaru kupio.

Županija odobrila

Istragom, tijekom koje je pregledan veliki broj dokumenata te saslušano tridesetak svjedoka, utvrđeno je da su spornu procjenu vrijednosti uljare od 4,3 milijuna kuna napravili procjenitelji tvrtke PBZ nekretnine u sklopu postupka odobravanja kredita, a takve procjene uobičajeno rezultiraju iznosima za tridesetak posto nižima od stvarne vrijednosti. DORH je naručio vještačenje odnosno vlastitu procjenu vrijednosti vodnjanske uljare po kojoj je ispalo da objekt vrijedi 6,6 milijuna kuna, dakle čak i više nego što ga je AZRRI platio, a također je utvrđeno da je kupovina objekta uljare San Lorenzo u Vodnjanu provedena u sklopu županijskog projekta osnivanja Centra za maslinarstvo Istre, što je regulirano odlukama nadležnih županijskih tijela.

Zaključak istrage odnosno stajalište pulskog državnog odvjetništva je da "više ne postoji osnovana sumnja da bi okrivljenik počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret budući da nema dokaza da je postupao s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi trgovačkom društvo San Lorenzo Olive d.o.o. niti s ciljem da ošteti trgovačko društvo AZRRI d.o.o.". (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter