DORH: Nismo pokrenuli predistragu protiv Perkovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo (DORH) opovrgnulo je danas medijske napise te poručilo da nije pokrenulo "proces" niti vodi "predistragu" ili "predistražni postupak" protiv bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, čije izručenje traži Njemačka zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

"Povodom napisa u medijima i brojnih upita o tome je li točno kako je pokrenut 'proces' odnosno 'predistraga' protiv Josipa Perkovića, radi objektivnog informiranja javnosti odgovaramo da ovi napisi nisu točni jer u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon", izvijestio je DORH na svojim internetskim stranicama.

Tužiteljstvo podsjeća da ga je s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju MUP obavijestio o europskim uhidbenim nalozima, koje su njemačka pravosudna tijela izdala za predaju hrvatskih državljana osumnjičenih za pomaganje u ubojstvu Đurekovića.

S obzirom da je riječ o europskim uhidbenim nalozima koje u Hrvatskoj, ističu, zasad nije moguće izvršiti jer je njihova primjena vremenski ograničena na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine, u DORH-u navode da nadležna županijska tužiteljstva poduzimaju zakonom predviđene radnje radi ocjene postojanja zakonskih pretpostavki za kazneni progon počinitelja u Hrvatskoj.

DORH navodi i da je nakon zaprimanja uhidbenih naloga skrenuo pozornost svim tijelima otkrivanja, koja su istraživala slučaj Đurekovićeva ubojstva i podnosila prijave, da nužno razmotre i sistematiziraju dokumentaciju koju posjeduju. To im je naloženo radi ispunjenja međunarodnopravne obveze procesuiranja počinitelja kaznenih djela, a kako je propisano konvencijama Vijeća Europe po načelu "aut dedere aut judicare", kažu u DORH-u.

"Zaključno, napominjemo da Državno odvjetništvo nije pokrenulo 'proces' niti vodi 'predistragu' ili 'predistražni postupak' protiv Perkovića", zaključuju u priopćenju.

Mediji su ranije objavili da je Državno odvjetništvo pokrenulo predistragu kojom se želi utvrditi je li Perković kao šef Udbe bio odgovoran za ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj.

Najjača oporbena stranka HDZ-a ustvrdila je da, ako su točne medijske informacije o pokretanju istrage protiv Perkovića, to potvrđuje njihova upozorenja da Vlada zapravo želi izigrati svoju obvezu i na svaki način spriječiti da Josip Perković svjedoči pred njemačkim sudom. (Hina)

Grbin: Stvaramo uvjete da DO nesmetano radi

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) odbio je danas tumačenja HDZ-a da vladajući rade sve kako bi izigrali europski uhidbeni nalog kojim Njemačka traži Josipa Perkovića. "Mi doista činimo sve, ali sve na tome da za Državno odvjetništvo stvorimo zakonodavni okvir u kojem će moći nesmetano raditi svoj posao, a to je proganjanje onih koji su činili kaznena djela na području RH, protiv RH i njezinih građana. To je ono što činimo", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Nije želio komentirati medijske informacije da je DORH pokrenuo određene predistražne radnje, pripremajuči se za ustavne promjene koje bi trebale ukinuti zastaru za kaznena djela teškog ubojstva i omogućiti Perkovićevo procesuiranje u Hrvatskoj. "Ni na koji način nećemo to komentirati. Radi se o nečemu što je u nadležnosti Državnog odvjetništva, a DORH je, kao što u Ustavu stoji, samostalan u svom radu. Neka rade svoj posao", poručio je Grbin.

Na pitanje je li osigurana potrebna dvotrećinska potpora u saboru za izglasavanje ustavnih promjena odgovorio je: "To je postupak koji je u tijeku."(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter