DORH mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je danas u Hrvatskom saboru da će izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) biti uspostavljena puno čvršća pravila igre nego do sada.

"Uvodi se niz rokova i čvršća pravila igre, žrtva se sada stavlja u središte, a s ciljem da se izbjegne sekundarna viktimizacija", rekao je, među ostalim, ministar Miljenić predstavljajući izmjene ZKP-a.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) optužnicu mora podnijeti najkasnije dva i pol mjeseca nakon završetka istrage ili odustati od kaznenog progona.

Prema prijedlogu, DORH mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika ili odustati od kaznenog progona, dok u složenim predmetima taj rok iznosi 30 dana. Ti rokovi mogu biti produljeni za 15 dana, odnosno u složenim predmetima za 30 dana.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je izvijestio i da se uvodi sudska zaštita protiv mogućeg nezakonitog progona i istrage.

"Precizira se trenutak kad je osoba obaviještena da je izložena kaznenom progonu i od tog trena može se pozvati na sudsku zaštitu protiv eventualnih nezakonitosti", pojasnio je.

"Kada je riječ o ispisima telefonskih kontakata, da bi se to koristilo u kaznenom postupku, tražimo sudski nalog jer mislimo da to mora biti podvrgnuto kontroli", rekao je Miljenić.

Najavio je i da institut oprosnice ostaje, ali se propisuje katalog kaznenih djela kod kojih se može koristiti.

Izmjenama ZKP-a predviđeno je i osnivanje timova u Državnom odvjetništvu za imovinske izvide kako bi se prije pokretanja istrage spriječilo prikrivanje ilegalne imovine.

Izmjene ZKP-a se donose jer je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe postojećeg zakona.

Ministar Miljenić je rekao kako se, obzirom na to da se mijenja 250 članaka, moglo ići i s novim zakonom, ali da za takav zahvat nisu imali dovoljno vremena zbog rokova koje im je zadao Ustavni sud.

"Zakon ide u dva čitanja i otvoreni smo za sve prijedloge jer želimo da zakon bude bolji", poručio je ministra pravosuđa Miljenić.

Laburist Branko Vukšić replicirao mu je rekavši kako bi imali bi dovoljno vremena za izradu novog zakona da se nisu toliko bavili temom "lex Perković".

Oporba: Izmjene ZKP-a kasne za vjerodostojnu primjenu
Saborska oporba prigovorila je danas da se izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) donose prekasno za vjerodostojnu primjenu u praksi, da se u izmjene ušlo kampanjski, a ne smisleno i ne temeljito.


Izmjene ZKP-a trebaju stupiti na snagu 15. prosinca, dakle za mjesec i pol, zakon je sada u prvom čitanju i pitanje je koliko će biti vremena da se pripreme svi koji ga primjenjuju, upozorili su iz HDZ-a i Hrvatskih laburista.

Stav je oporbe da je, zbog brojnosti odredbi koje se mijenjaju, trebalo zapravo ponuditi novi zakon. "Postojeći ZKP ima 552 članka, izmjene 250, radi se dakle o potpuno novom zakonu", rekao je Vladimir Šeks (HDZ). Od Ministarstva pravosuđa zatražio je da Saboru prije glasovanja obrazloži rezultate javne rasprave o ponuđenim izmjenama.

Šeks pita i zašto su se mijenjali određeni dijelovi ZKP-a ako se zakon pokazao kao "ubojito oružje" u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, naročito one povezane sa politikom. Zlobnici bi, odgovara, rekli da se mijenja nešto što je dalo dobre rezultate da bi se ti rezultati osujetili.

"Kako nam se moglo dogoditi da Ustavni sud ukida 43 članka koji nisu u skladu sa 17 članaka Ustava", pita nezavisna Jadranka Kosor, zauzimajući se za izradu novog ZKP-a.

Tako laburist Branko Vukšić tvrdi da oprosnica otvara prostor za veliku manipulaciju, daje se kad se procijeni da je javni interes za progonom druge osobe veći od grijeha svjedoka.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odgovara da je javna rasprava otvorena u srpnju, da je prijedlog izmjena poslan na sve relevantne adrese, te da su sve primjedbe "odkomunicirane". Za dva-tri tjedna idemo u sljedeću fazu zakona, poručio je Miljenić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter