DORH: Bajić nije od Sanadera tražio mandat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Ivo Sanader svojim istupom u "Nedjeljom u 2" izvršio određeni pritisak na DORH, kao i samog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića nije za sada odlučeno da se protiv njega zbog toga pokrene bilo kakav postupak.

Proizlazi to iz službene reakcije Državnog odvjetništva na Sanaderove optužbe na Bajićev račun. Naime, u priopćenju se tek podsjeća da je Zakonom o državnom odvjetništvu zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, kao i korištenje medija i javnih istupanja u kaznenim postupcima.

"Neosporno je da je istupanje optuženog Sanadera u suprotnosti sa Zakonom, ali DORH će bez obzira na sve pritiske obavljati svoje temeljno pravo i glavnu dužnost, a to je progon počinitelja kaznenih djela, nastojeći time pridonositi izgradnji neovisnosti pravosuđa i zakonitom ostvarivanju svoje ustavne uloge".  U istom reagiranju negira se da je Mladen Bajić Sanaderu poklonio dvije slike, te se dodaje kako nikada nije bio u njegovoj kući.

Sastanak u Banskim dvorima što ga je Sanader spominjao kao trenutak kada je dat nalog za njegov "politički progon", bio je prema tvrdnjama iz DORH-a, sazvan unaprijed i to u vezi pregovora oko Poglavlja 23 i 24.

"DORH je znatno prije održanog sastanka, a od 2009. i u suradnji s policijom, provodio izvide, u odnosu na sumnje da su počinjena kaznena djela koja su danas predmetom inkriminacije protiv optuženog Sanadera", podsjećaju iz DORH-a.

Bajić nije Sanadera "dva puta molio za produženje mandata" jer je to, stoji u reagiranju, objektivno bilo nemoguće budući da je Sanader samo jednom bio predsjednik Vlade dok je Sabor odlučivao o davanju novog mandata Glavnom državnom odvjetniku. U ostala dva slučaja predsjednici Vlade u bili Ivica Račan i Jadranka Kosor.

Osvrnuvši se i na optužbe o "curenju informacija", iz DORH-a podsjećaju da državni odvjetnik s nekih dijelova istrage može skinuti tajnost ukoliko za to postoji interes javnosti.

Mada je Sanader u emisiji kazao da su zatražili zaštitu i od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, doznaje se da pritužba još nije stigla. Potvrdio nam je to i predsjednik Odbora Miroslav Tuđman. Kako se neslužbeno saznaje iz krugova bliskih Sanaderovim odvjetnicima, pritužba bi Saboru službeno trebala biti poslana utorak ili srijedu.

Drugi koje je Sanader prozivao nisu našli potrebe da se osvrnu na njegov nastup. Tako i Jadranka Kosor, za koju je Sanader kazao da je naredila njegov politički progon, nije željela davati izjave. Većina političara s kojima se moglo kontaktirati tvrdila je čak kako nije niti gledala Sanaderov razgovor na televiziji. Čini se da je Sanader ipak "prevruć" materijal da bi se aktivni političari uključili u komentiranje. (Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ, Danko RADALJAC, Dražen CIGLENEČKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter