Đordano Peršurić - vizionar porečkog Instituta

Komemoracija za Đordana Peršurića (A. DAGOSTIN)
Komemoracija za Đordana Peršurića (A. DAGOSTIN)

Minutom šutnje započela je u ponedjeljak komemoracija u porečkoj gradskoj vijećnici za dugogodišnjeg bivšeg ravnatelja Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, znanstvenog savjetnika i poznatog hrvatskog agronoma dr. sc. Đordana Peršurića koji je nakon kratke i teške bolesti preminuo 10. travnja u 62. godini života.

- Ta je vijest u petak navečer poput munje pogodila sve koji su poznavali i susretali se s doktorom Peršurićem, a vjerujte takvih je bilo puno, kazao je sadašnji ravnatelj Instituta Dean Ban podsjetivši na uistinu bogatu znanstvenu, političku i ljudsku biografiju "jednog od osnivača poljoprivrednog znanstvenog centra u Poreču, vizionara i stratega koji je utemeljio poslovne pravce razvoja modernog Instituta u Poreču". Ljubav prema znanosti, te osobito vinogradarstvu i vinarstvu, bila mu je i ostala način života i trajala je do posljednjeg dana. Ravnatelj Ban je za Peršurića kazao da je bio poštovan, izuzetno vrijedan i ustrajan u radu. Tijekom života bio je autorom više od 160 znanstvenih i stručnih radova, a poznat je i kao tvorac popularnog pjenušca Misal iz Peršurići. Nažalost, zbog prerane smrti dosta je planova ostalo nerealizirano, primjerice, kolekcijski nasadi svih malvazija svijeta, što je bio njegov veliki san. Peršurić je bio nadasve čovjek zaljubljen u svoj zavičaj, vinograde i maslinike. Posvećen obitelji, kojom se ponosio kao sin, suprug, otac i djed.

- Dragi Đordano, ja ću se pokušati od Vas oprostiti dostojanstveno i časno, na način na koji ste i vi živjeli do zadnjih trenutaka, kazala je voditeljica vinarskog laboratorija Sanja Radeka koja se prisjetila posljednjeg razgovora s Đordanom koji je bio pun životne energije, optimizma, s mnoštvom ideja i znanja kako te ideje realizirati, te će ga takvog zauvijek pamtiti.

- Đordano je bio cijenjen od svojih istomišljenika, uvažavan od suparnika, poštovan od svojih stručnih krugova, i onda kada nije bio na crti aktualne politike, i onda kada je primao priznanja. Uvijek je hodao uspravno, i tako do svog posljednjeg dana života, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić. U ime Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", čiji je bio redovni član, poštovanje i zahvalnost pokojniku je izrazio veliki meštar Nevio Šetić. "S puno strasti, volje i upornosti sudjelovao je u stvaranju istarske vinske priče, a svojim proizvodima obogatio istarsku i hrvatsku vinsku scenu", kazao je predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti izrazivši pritom obitelji Peršurić iskrenu sućut.

"Iznalaženje inovacija i podizanje kvalitete grožđa bila je njegova životna preokupacija te je na tom tragu odgojio generacije današnjih inženjera vinarstva", kazao je kolega agronom Mario Staver. S Đordanom su također prigodnim govorima oprostili dugogodišnji suradnici Giovanni Carniello i Aldo Milotić. Posljednji ispraćaj Đordana Peršurića održan je jučer u 16 sati na mjesnom groblju u Bačvi. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter