Dopušteno izrucenje kapetana Dragana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrdnju Dragana Vasiljkovica da u Hrvatskoj nece imati pravedno sudenje australski Vrhovni sud danas je odbacio pismenim otpravkom svog rješenja od 30. ožujka, kojim se dopušta izrucenje kapetana Dragana Republici Hrvatskoj.

Vasiljkovic je pred Vrhovni sud iznio izvješce OSCE-a iz 2005. u kojem je konstatirano da se sudjelovanje u Domovinskom ratu uzima kao olakotna okolnost na sudenjima pripadnicima Hrvatske vojske.

Da bi razmotrio Vasiljkovicevu tvrdnju, australski sud je razmatrao i odluke hrvatskog sudstva u procesima za ratne zlocine, te je ustanovio da to nije dovoljna osnova da bi se odbilo izrucenje, jer se ne može sa sigurnošcu tvrditi da ce biti puno strože kažnjen od pripadnika HV-a. Vasiljkovic se još može žaliti australskoj federalnoj vladi, ali buduci da je sudbena vlast odbacila sve njegove argumente, u doglednoj buducnosti trebao bi biti izrucen.

Protiv Vasiljkovica vodi se postupak pred Županijskim sudom u Šibeniku. Tereti ga se za ratni zlocin protiv zarobljenika pocinjen 1991. na podrucju Benkovca i Knina, te 1993. u napadu na Glinu.


Podijeli: Facebook Twiter