Dopuštaju uvid u svoje racuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpisana izjava IDS-ovca Damira Kajina, kojom povjerenstvu za odlucivanje o sukobu interesa dopušta "pristup podacima o svim racunima kod domacih i stranih bankarskih i drugih institucija koji su zašticeni bankarskom tajnom", prekjucer je predana tom povjerenstvu.

Kajin nam je priznao da je dan ranije o tome razgovarao s celnikom oporbe Zoranom Milanovicem koji mu je rekao da razmišljaju o tome da takve izjave potpišu, ali pod uvjetom da postupak protiv dužnosnika može voditi samo DORH i sud pozivajuci se na odredbe Kaznenog zakona. To znaci promjenu stava buduci da se ranije u SDP-ovim redovima govorilo da se ta izjava nece potpisivati jer se ne slažu da se povjerenstvo bira obicnom vecinom.

Hrvatska od veljace ove godine ima novi zakon o sprjecavanju sukoba interesa. Novo nestranacko povjerenstvo od pet clanova s mandatom od pet godina još nije izabrano. Medutim, procedura je u toku. Na javni natjecaj stigle su 23 prijave. Povjerenstvo provjerava podatke iz imovinskih kartica te ih usporeduje s onima pribavljenim od Porezne uprave i drugih nadležnih državnih tijela. Nova zakonska regulativa daje im vrlo velike ovlasti, ali je pitanje koliko su one provedive. Oni tako po slovu zakona mogu izreci prijedlog za razrješenje dužnosnika. Što s onim dužnosnicima koje su neposredno izabrali gradani - od nacelnika opcina do predsjednika Republike? 

Novost je i da dužnosnici potpisuju izjavu kojom omogucavaju povjerenstvu da "ude" u njihove bankarske racune u zemlji i inozemstvu, a rok za predaju izjava istjece danas. Zakonom su propisane kazne od dvije do cak 40 tisuca kuna ovisno o "težini i posljedicama povrede zakona". Od istarskih zastupnika koje smo kontaktirali dostavljena je samo Kajinova potpisana izjava.

- Sramota je da se sve ljude u javnom životu tretira gore od zadnjih kriminalaca. Njih ispituju institucije države, a dužnosnike istražuje administracija, veli nezadovoljni Kajin koji zakon smatra neustavnim. Na pitanje hoce li onda pokrenuti ustavnu tužbu kaže da nece jer njemu je svejedno. Ipak, naziva nedopustivim mogucnost da netko iz administracije može tražiti ostavku predsjednika države. Što se tice njega osobno, veli da mogu slobodno pogledati sve njegove racune, posebno one u stranim bankama.



- Ispunit cu izjavu, ali cu nadopisati da je uvid u racune moguc samo po nalogu nadležnog tijela, kaže SDP-ovac Dino Kozlevac. Napominje da ce tako postupiti i ostali esdepeovi zastupnici i da nikada nije donesen zakljucak da oni izjavu nece potpisati, vec da se samo vodila rasprava o tome što uciniti.

- Ionako sam stalno u minusu pa mogu gledati koliko god hoce, komentar je HSU-ovca Silvana Hrelje. Pita se može li mu povjerenstvo pretražiti i stan pa i nešto podmetnuti. Sve to naziva glupostima. Kaže da nije znao da postoji rok za potpisivanje te izjave, ali da ce je potpisati. "Bilo bi bolje da im je Sanader kod stupanja na funkciju potpisao takvu izjavu pa da mogu provjeriti svu njegovu imovinu", sarkastican je bio Hrelja.

- Dat cu izjavu, jasan je HDZ-ovac Nevio Šetic koji veli da s tim nema nikakvih problema i ne vidi zašto bi ih uopce bilo. Za njega to znaci daljnje uredivanje tih odnosa. To je dio zakonske regulative i dio obaveze dužnosnika. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter