Dopunsko osiguranje od danas 70 kuna za sve

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Od danas je na snazi nova cijena police dopunskog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koja za sve osiguranike iznosi 70 kuna mjesečno.

Osiguranici koji već imaju ugovorenu policu, koju sami plaćaju, uplaćivat će 70 kuna mjesečno na isti na račun kao i do sada i na isti poziv na broj.

Za umirovljenike koji su temeljem administrativne zabrane putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) ugovorili plaćanje premije, HZZO će obaviti korekciju iznosa premije te stoga umirovljenici ne trebaju dolaziti u ispostave HZZO-a niti HZMO-a.

Iz HZZO-a poručuju da osiguranici koji plaćaju premiju trajnim nalogom putem OTP banke, Diners cluba ili American expressa ne moraju činiti ništa jer će Zavod za njih izravno obaviti sve potrebne radnje oko promjene visine mjesečne premije.

Oni pak koji imaju ugovoreni trajni nalog u drugim bankama ili na obračunu plaće, trebaju sami dati nalog da im se izvrši korekcija mjesečnog obroka do dana dospijeća mjesečne premije u listopadu.

Osiguranicima koji su unaprijed platili premiju obračunat će se preplaćeni iznos i dobit će obavijest o visini tog iznosa uz mogućnost umanjenja buduće obveze plaćanja ili mogu zatražiti da im se preplaćeni iznos vrati.

Iz HZZO-a dodaju da će njihovo dopunsko zdravstveno osiguranje i dalje u potpunosti pokrivati sudjelovanje u svim vrstama zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (tzv. participacije), kao i plaćanje participacije od 10 kuna za pregled u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te pri izdavanju lijeka u ljekarni.

Postupno će se zamjenjivati dosadašnje iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja, no postojeća iskaznica će vrijediti do dana dostave nove iskaznice na kućnu adresu.

Svi osiguranici/ugovaratelji dopunskog zdravstvenog osiguranja moći će tijekom listopada 2013. godine provjeriti na internetskoj stranici HZZO-a stanje uplata za svoju premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter