Dopunsko osiguranje HZZO-a još uvijek najpovoljnije

Dopunsko osiguranje pokriva i specijalističke preglede (B. GAURINA/CROPIX)
Dopunsko osiguranje pokriva i specijalističke preglede (B. GAURINA/CROPIX)

Nova jedinstvena cijena police dopunskog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 70 kuna mjesečno još je jednom pokazala da državne tvrtke mogu konkurirati na tržištu. Glavni mu je konkurent na tržištu dopunskih zdravstvenih osiguranja tvrtka Croatia osiguranje, a za očekivati je da će na njega ući još nekoliko osiguravateljskih kuća. Na taj bi način tržišna prevlast HZZO u ponudi dopunskog zdravstvenog osiguranja mogla doći u pitanje, dok bi cijena usluge postala konkuretntna.

Dopunsko zdravstveno osiguranje nudi i Basler osiguranje, čije su cijene približne onima što ih nude državne tvrtke, posebno ako se radi o mlađim korisnicima.

Koliko je tržište dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja zanimljivo investitorima, pokazuje podatak HANFE da joj se javilo 17 inozemnih osiguravateljskih kuća i 12 tvrtki za posredovanje u osiguranju i najavilo dolazak u Hrvatskoj. Na dopunskom zdravstvenom HZZO godišnje ostvari prihod od 1,86 milijardi kuna, dok Croatia osiguranje u tom segmentu zaradi "samo" 99 milijuna kuna. 

HZZO za mjesečnu naknadu od 70 kuna nudi navedene "dopunske" usluge te participaciju za lijekove s A liste. Croatia zdravstveno osiguranje stoji 75 kuna mjesečno, a korisnici tog osiguranja mogu bez participacije uzimati i lijekove s B liste. Tvrtka Basler osiguranje nudi dvije vrste samostalnog dopunskog osiguranja, koje se može kombinirati i s njihovom ponudom dodatnog ili privatnog zdravstvenog osiguranja.

Basler nudi opciju "doplata", gdje mjesečna premija iznosi od 75 kuna mjesečno, a zavisi od godina života. Obuhvaća A listu lijekova. Opcija "doplata plus", koja stoji od 90 kuna mjesečno, obuhvaća i participaciju za B listu lijekova. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter