Dopunska nastava na albanskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovna škola Centar u Puli prva je istarska škola koja ce uvesti dopunsku izbornu nastavu na albanskom jeziku za djecu pripadnike te nacionalne manjine, doznajemo od predsjednika udruge Zajednice Albanaca grada Pule Selima Mulliqija, koji vjeruje da ce se ova njihova inicijativa realizirati pocetkom iduce godine.

Nakon što je inicijativu odobrio Grad i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ovih je dana raspisan natjecaj za ucitelja koji ce subotom, tijekom šestosatne nastave, ucenicima prenositi znanja o jeziku, kulturi i povijesti Albanaca. Takvih ce ucenika, prema procjeni Mulliqija, biti šezdesetak. Uz ucenike iz OŠ Centar, nastavu bi trebali pohadati i ucenici iz okolice Pule, primjerice njih 20-ak iz Medulina.

U školi Centar kažu da vec trecu godinu provode i dopunsku nastavu na makedonskom jeziku cetiri sata tjedno, a polazi je petero ucenika, te dodaju i da su, koliko znaju, jedna od cetiri škole s takvom nastavom u Hrvatskoj.

Druga istarska škola koja planira uvesti nastavu na albanskom je Osnovna škola Porec, ciji ravnatelj Edi Zarli veli da prikupljaju dokumentaciju i odobrenja, nakon cega ce tražiti suglasnost ministarstva za 30-ak ucenika koji bi pohadali nastavu.


Podijeli: Facebook Twiter