Doprinose u dva dana platilo 13 tisuca tvrtki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cini se da je Vladina Uredba po kojoj nema isplate placa bez placanja doprinosa vec dala rezultate i da se samo u dva radna dana njezine primjene za gotovo 30 posto smanjio broj poduzeca koja svojim radnicima ne placaju doprinose.

Kako je jucer nakon sjednice Vlade izvijestio ministar financija Slavko Linic, u ponedjeljak je na popisu poduzeca koja redovito ne uplacuju doprinose bilo 45 tisuca tvrtki, dok je u srijedu na popisu bilo 13 tisuca poduzeca manje, odnosno njih 32 tisuce. Prijetnja blokadom svih racuna u slucaju neisplate doprinosa, ocito je natjerala poduzetnike da ispune svoju obvezu prema državi.

- Na popisu koji smo sacinili prije tri dana bilo je 45 tisuca tvrtki koje treba kontrolirati isplacuju li redovito doprinose, a u srijedu smo predali popis od 32 tisuce tvrtki. A znate li zašto? Jer je njih 13 tisuca riješilo problem neplacenih doprinosa, kazao je Linic. Iako nema podataka kolikom broju radnika su u samo dva radna dana placeni doprinosi, prema nekim procjenama rijec je o više od 30 tisuca ljudi.

Uplatu doprinosa Linic je naveo kao primjer da analiticari, koji kritiziraju Vladu jer je Hrvatska ponovno u recesiji, ipak ne gledaju vladine poteze i program u cjelini nego se drže brojki kao statisticari. Ipak, ministar ne bježi od toga da je Hrvatska u recesiji, jer brojke pokazuju negativne trendove.

- Hrvatska je u teškoj krizi i recesiji, no Vlada je i dalje optimisticna da ce u drugoj polovici godine krenuti investicije i pocetak gospodarskog oporavka, izjavio je Linic. Uz to što je izrazio žaljenje jer analiticari ne vjeruju vladinom programu, Linic ima zamjerke i na gospodarsvenike, koje je Vlada svojim odlukama rasteretila za tri milijarde kuna, ali se nitko od njih ne pokrece nego svi cekaju da Vlada nešto poduzme.

Linic je i dalje uvjeren u pocetak oporavka vec ove godine jer ce investicije krenuti u drugoj polovici godine.

- Netko misli da se s investicijama može poceti u 50, 60 dana jer ne sluša ono što neprekidno govorimo - da smo u prvih šest mjeseci u stanju pripremiti projekte, financiranje i ljude koji ce izvesti sve te poslove, te zapoceti strukturne promjene u trgovackim društvima u kojima se do sada samo trošilo, porucio je Linic. (J. MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter