Doprinos za zdravstvo vraća se na 15 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić potvrdio je danas da se razgovara o vraćanju zdravstvenog doprinosa s 13 na 15 posto, a neslužbeno se doznaje da bi ta mjera stupila na snagu od 1. travnja, pri čemu bi teret snosili poslodavci, budući da su oni bili rasterećeni smanjenjem doprinosa 2012. godine.

To ne bi bila mjera samo za jednu godinu, nego stalna mjera "u smjeru zatvaranja rupe u proračunu zdravstva", rekao je Grčić danas novinarima u Vladi.

Neslužbeno se doznaje da povećanje zdravstvenog doprinosa neće utjecati na plaće radnika, već će biti isključivo dodatni trošak poslodavaca.

Prijedlog rebalansa trebao bi se idućeg četvrtka naći na sjednici Vlade. O njemu će se nakon toga izjasniti i Hrvatski sabor, a na snagu bi trebao stupiti 1. travnja.  

Opća stopa za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 13 posto smanjena je 2012. godine, a Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže da se "očito procijenilo da novac koji je bio namijenjen za realni sektor tamo nije postigao nikakav rezultat, a zdravstvu je prouzročena velika šteta".

Naime, povećanje stope doprinosa na 15 posto donijelo bi zdravstvu godišnje oko 2,5 milijardi kuna, što bi pomoglo riješiti financijske probleme sustavu koji je zbog smanjenja doprinosa od svibnja 2012. ostao bez pet milijardi kuna.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), kojemu se rebalansom uzima 710 milijuna kuna, kažu da su samo neslužbeno upoznati s najavama povećanja stope doprinosa za zdravstvo, no 2,5 milijardi kuna bila bi velika stvar za sustav.

Predsjednica Udruge privatnih poliklinika i bolnica u Hrvatskoj Nevenka Kovač smatra da 2012. doprinos za zdravstvo nije ni trebalo smanjivati.

- Nije se pomoglo gospodarstvu i privatnom sektoru, a zdravstvo je bačeno na koljena. Riječ je o loše pripremljenoj mjeri koja nije imala nikakvog efekta za male i srednje poduzetnike, kojih je u Hrvatskoj većina. Oni ukupno zapošljavaju oko pola milijuna ljudi i upravo se na njih računalo kao na potencijalne pokretače gospodarstva koji će otvoriti nova radna mjesta. Bilo bi puno korisnije da su im za dvije milijarde kuna godišnje smanjeni parafiskalni nameti, kaže Kovač.

Ne očekuje da će se poslodavci posebno buniti jer će vraćanje doprinosa osjetiti samo veliki poduzetnici, kojih u Hrvatskoj nema puno.

No, Kovač tvrdi da povećanje doprinosa neće spasiti sustav zdravstva "koji je u glibu". Visina doprinosa nije presudna, jer se i s 13 posto moglo postići daleko više da se upravljalo na pravi način, kaže Kovač. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter