Doprinos očuvanju jezičnog blaga i kulturne baštine

Sve je zakuhao cijenjeni kuhar Pino Kuhar
Sve je zakuhao cijenjeni kuhar Pino Kuhar

Prije dvadeset godina službeno je počeo s radom Ogranak Matice hrvatske u Bujama. Do tada je nekoliko članova iz Buja i Gornje Bujštine djelovalo u umaškom ogranku, a osnivanje bujskog ogranka počelo je u srpnju 1995. godine.

Brojni projekti

U studenom iste godine održana je osnivačka skupština na kojoj je za predsjednika izabran Zorko Tripčić. Ipak, odobrenje za rad, odnosno registracija udruge zbog sporosti administracije uslijedila je čak dvije godine poslije.

Od samog početka djelovanja Matice u Bujama, rad je bio usmjeren na očuvanje hrvatskog jezika, kulturnog nasljeđa, te izdavačku djelatnost. Na inicijativu jednog od osnivača Ogranka, Lina Šepića, započinje projekt izdavanja monografije o Kaštelu, kao i priprema novih izdavačkih projekata. Koncem 1998. godine Ogranak Matice hrvatske dobio je prostorije za rad u zgradi nekadašnje škole u središtu grada, što je omogućilo nove aktivnosti, predstavljanje knjiga, organiziranje predavanja, gostovanje književnika i slično.

O tim i narednim aktivnostima na prigodnom obilježavanju jubileja govorio je sadašnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske Buje Zlatan Varelija. Spomenuo je određeno zatišje u radu koje je nastupilo na pragu 21. stoljeća, dio članstva se ponovo okrenuo djelovanju u umaškom ogranku, da bi 2009. godine održana obnoviteljska skupština na kojoj je za predsjednika izabran dr. Vitomir Jadrejčić, a tajnika Ivica Vujević.

- Tada započinje novo razdoblje djelovanja u Bujama. Ambiciozni planovi, prvenstveno na izdavačkoj djelatnosti, odražavaju se objavljivanjem knjige skupine autora s bujskog područja pod nazivom "Lanterna". Te iste godine objavljuje i Sonja Buljević knjigu pjesama "Dodirnuta nebom". Formirane su dvije biblioteke, Bujski grozd u kojoj se objavljuju književni naslovi etabliranih književnika i biblioteka "Prvi koraci" u kojoj se objavljuju autorski prvijenci. Nižu se naslovi, predstavljanja knjiga i književnih autora, a posebno se radi s mladima čiji su rezultati vidljivi po dodijeljenim nagradama, napomenuo je Varelija koji je funkciju predsjednika preuzeo početkom 2014. godine, kada je i za tajnika izabran Milivoje Topić.

Aktivnosti Ogranka proširuju se na digitalizaciju novina koje su davno izlazile na području Bujštine (Hrvatski glas, Naše staze, Agroturist), kao i na očuvanje kulturnog blaga kazališne građe. Posebna pozornost poklanja se očuvanju materinjeg jezika, kroz izdavačku djelatnost i digitalni zapis. Te 2014. godine Ogranak je dobio plaketu Grada Buje za očuvanje dijalektalnog govora, kao i rada na približavanju kulturnih događaja žiteljima Buja i Bujštine.

Veliki doprinos

U svojem dvadesetogodišnjem radu Ogranak MH Buje dao je značajan doprinos kulturnom identitetu grada Buja, Bujštine i Istre, u vlastitoj nakladi objavio je dvadesetak književnih djela, organizirane su brojne izložbe, promocije knjiga, a snimljen je i dokumentarni film o glagoljskim zapisima s Bujštine. Posebna pažnja poklanja se jezičnoj baštini dijalekata Bujštine, što je rezultiralo izdavanjem nekoliko knjiga pjesama na dijalektima koji se rijetko mogu čuti u slobodnom govoru. Ogranak je školama darovao oko 400 slikovnica koje je izdavao.

Na prigodnoj izložbi u povodu 175. obljetnice Matice hrvatske predstavljeni su razni dokumenti i zapisi o djelovanju Matice u Istri kroz protekla desetljeća, a veći dio izložbe posvećen je djelovanju bujskog Ogranka i njegovoj izdavačkoj djelatnosti. Planova je puno, ali Ogranak mora ponovo naći prostor za djelovanje, jer su iz stare škole morali preseliti u zgradu POU Buje, u prostor koji ne zadovoljava njihove potrebe. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter