Doprinijet cu gradnji nove bolnice i Brijuni rivijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoge je iznenadilo kada je za koordinatora HDZ-a za predstojece parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici postavljen ministar obrane Davor Božinovic. Njegova poveznica s Istrom je cinjenica da je roden u Puli, iz koje je odselio kao djecak. Kaže da je to odredila služba njegova oca, pomorskog casnika porijeklom iz Boke kotorske, zbog cega se obitelj cesto selila.

- Rano sam otišao iz Pule, ali sam joj se cesto vracao. Boka kotorska, iz koje je moja obitelj, mentalno je slicna Istri. I tamo se njeguje mediteranska otvorenost i suživot razlicitih kultura i naroda. Nažalost, 90-ih godina tamo nije bilo lako. To je vrijeme iza nas pa je situacija podignuta na zadovoljavajucu razinu.

- Kako je došlo do toga da ste imenovani koordinatorom 8. izborne jedinice?

- Izbor je to predsjednice stranke, koju je Predsjedništvo potvrdilo. Ja se na neki nacin osjecam kao dio ovog prostora, ne samo Istre, vec i Rijeke i Primorja, koji je u mnogome slican, pa se radujem što cu moci suradivati i razgovarati s Istrijanima, gradanima Rijeke i Liburnije. Imamo o cemu popricati. Kao veleposlanik u Beogradu dao sam doprinos regionalnoj suradnji, sudjelovao sam u pregovorima s Europskom unijom i bio veleposlanikom u NATO-u, pa me najviše zanima buducnost. Ulazimo u razdoblje intenzivnih priprema za ulazak u EU, što je šansa i izazov za cijelu Hrvatsku, a posebno ovog pogranicnog kraja pa se nadam otvorenom dijalogu.

- Kako cete postaviti izbornu kampanju, hoce li se u njoj naci i lokalne teme i koliko, s obzirom na loš rejting u najnovijim anketama, ocekujete mandata?

- Sve što je lokalno, danas je i globalno. Lokalne su teme bitne, ali su ovo izbori za Sabor, na kojima treba izabrati najbolje koji ce ovu izbornu jedinicu predstavljati na državnoj razini. Svojom kandidaturom mislim da mogu pridonijeti nastavku velikih projekata u Istri, dovršetku Ipsilona, izgradnji nove bolnice u Puli, Brijuni rivijeri, zapocetih u mandatu aktualne Vlade. Angažmanom Vlade Uljanik je skinut s liste brodogradilišta u teškocama.

Na svemu tome može se ostvariti sinergija lokalnih projekata i onih koji su u nadležnosti države. Ono što je dobro za Istru, dobro je i za Hrvatsku, pa cemo to nastaviti, te se iskreno radujem nastavku suradnje. Sa svim ovim zajednickim projektima siguran sam da ce rezultati HDZ-a u 8. izbornoj jedinici biti bolji od dosadašnjih.

- Damir Kajin vas je okarakterizirao kao covjeka sistema, koji je uvijek na dobitnoj strani, a vaše postavljenje za koordinatora u 8. izbornoj jedinici kao slabost HDZ-a na ovom podrucju. Kako komentirate njegove izjave?

- Vodeci politicari postavljali su me na odgovorna mjesta, što nešto govori o meni. Predsjednik Tudman me postavio za pomocnika ministra, Racan za veleposlanika u Beogradu, a Mesic za predsjednika svog ureda. Mesic i Sanader su me potom postavili za veleposlanika RH pri NATO-u. Mislim da je to prednost, a ne nedostatak.

- Od lokalnih HDZ-ovaca vec smo culi nezadovoljstvo što im se na celo postavlja covjek iz Zagreba. Kažu da bi više voljeli kada bi ju predvodio netko iz Istre, a u suprotnome razmislit ce hoce li glasati za HDZ-ovu ili neku drugu listu.

- Ako sam postavljen kao koordinator, ne znaci automatski da cu i predvoditi listu HDZ-a. O kandidacijskim listama se još nije ni razgovaralo i sigurno je da ce Istra biti adekvatno zastupljena. Ne vjerujem da bi se netko iz naše stranke odlucio glasovati za drugu listu, bez obzira je li zadovoljan mjestom nekog od svojih favorita na listi. (Razgovarao Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter