Dopmae i regionalne snage na Dimensions i Outlook festivalu

Ilustracija (NL)
Ilustracija (NL)

Nakon spektakularnog otvorenja koje se sprema 30. kolovoza u pulskoj Areni uz divu Grace Jones, 6. Dimensions festival se do trećeg rujna seli na tvrđavu Punta Christo. Među više od 150 izvođača svjetske techno, house, disco, bass, jazz, funk i soul scene naći će se vrsna regionalna imena.

Inteligentna elektronička glazba

Njih predvodi Petar Dundov, sinonim za svjetski prepoznat i cijenjen techno iz Hrvatske na programu na Stables Stageu 31. kolovoza. S bogatom karijerom od više od 20 godina ovaj kreator inteligentne elektroničke glazbe ove je godine izdao peti studijski album kojeg cijenjeni Resident Advisor kiti epitetima "teatralan" i "grandiozan".

Publiku ispred glavne pozornice, The Clearing, 2. rujna rasplesat će i Ilija Rudman, DJ i producent koji se u proteklih 15 godina profilirao u vladara underground disco i house scene u Hrvatskoj s više od 70 izdanja diljem svijeta i vlastitom izdavačkom kućom Imogen Recordings.

Na festival se 2. rujna vraća hrvatski instrumentalni jazz-rock trio Chui, ovog puta u dnevnoj varijanti na pozornici The Beach.

Cuisine Dub, perspektivni Ante Matas u svoje live ambient improvizacije unosi spoj naizgled nespojivog – elektronske i akustične glazbe te mračan i topao zvuk. Jan Kinčl & Regis Kattie (live) kolaboracija je zagrebačkog DJ-a, producenta i live act izvođača Kinčla te francuskog klavijaturista Kattieja potaknuta njihovim spontanim studijskim sessionima u kojima na licu mjesta istražuju spoj elektronike i jazza.

Le Chocolat Noir na Arija stageu 2. rujna priprema eklektičan set hladne/noir elektronike u kojem će svirati sinteve, vrtjeti vinile i koristiti live vokale.

U režiji domaće etikete PDV 2. rujna na The Ballroom pozornici predstavit će se hrvatske izdavačke kuće Barba, Burek, Out Of Place, Pomalo i Vakum nošeni njihovim najboljim igračima kao što su Andrea Ljekaj, Borut Cvajner, Bebetto, Mislav, Pytzek i Volster. Uzlet regionalne elektroničke scene pokazat će zagrebački kolektivi ekstrakt i CFSN, srpski predstavnici Avoid, Mikadroid i Nikola Vemić te Roli iMarta iz Slovenije.

Nakon Dimensionsa, 6. rujna na otvorenje 10. Outlook festivala stižu Dizzee Rascal, DJ Shadow i 20-člani Outlook Orchestra. Proslava deset godina postojanja Outlooka od 7. do 10. rujna nastavlja se Punti Christo gdje stižu talenti i legende iz dubstep, jungle, dub, drum 'n' bass, hip-hop, garage te srodnih glazbenih žanrova.

Domaći Seasplash Soundsystem

Tijekom Dimensions i Outlook festivala, Ariju stage na samom ulazu u prostor tvrđave razglasom će upogoniti domaći Seasplash Soundsystem, a u petak, 8. rujna, Seasplash, jedan od najdugovječnijih hrvatskih festivala poziva na Ariju podužu listu svojih prijatelja. Prvi put tako na Outlook stižu Edo Maajka, Filip Motovunski, Rahmanee, 207 te Sapleo. Listu regionalaca zaključuju Kali Fat Dub LIVE, s adresama u Zagrebu i Ljubljani te slovenski duo DubDiggerz.

Na listi regionalnih izvođača za koje organizatori napominju da ih se ne bi trebalo propustiti nalazi se i zagrebački dub i dubstep producent i multiinstrumentalist Egoless, pa balkanski dub pioniri Digitron i Bamwise, a oni će zaposjesti Mungo's Arenu 10. rujna.

Hrvatsku Outlook delegaciju čine Kodin, Brada Selecta, DJ Kula, Funk Guru iz CFSN kolektiva, Subview te pulski Sheco. Regionalnu listu zaključuju Džonidža & Don Dada MC, Euphorics te Roots In Session.

Povoljnijih regionalnih ulaznica za koncerte otvorenja i festivale i dalje ima i mogu se naći u svim Entrio sistemima i na prodajnim mjestima. (Priredio Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter