Dopingiran (i) Asafa Powell

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesec dana prije svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi petero jamajčanskih atletičara bilo je pozitivno na dopinškoj kontroli, a navodno su među njima bivši svjetski rekorder na 100 metara Asafa Powell te bivša olimpijska pobjednica Sherone Simpson.

Vodstvo Jamajčanskog atletskog saveza, kao i Jamajčanska antidopinška komisija nisu željeli objaviti imena dopingiranih, no da je među ulovljenima upravo Asafa Powell potvrdio je njegov agent Paul Doyle. "Surađujemo s Međunarodnom antidopinškom agencijom i držimo se njihove procedure", potvrdio je Doyle.

Asafa Powell je do svibnja 2008. bio vlasnik svjetskog rekorda na 100 metara s rezultatom 9.74. Tada je njegov sunarodnjak Usain Bolt u New Yorku istrčao vrijeme 9.72. Bolt je potom još dva puta rušio svjetski rekord, koji sada iznosi 9.58.

Powell je vlasnik zlatne olimpijske medalje iz Pekinga 2008. u štafeti 4x100m, a godinu dana kasnije u istoj je disciplini bio i svjetski prvak. Ima i dvije brončane medalje sa svjetskih prvenstava na 100 metara.

Sherone Simpson je također bila zlatna u štafeti 4x100 m, ali 2004. u Ateni. U Pekingu je bila srebrna na 100 m, a u Londonu u štafetama 4x100m.

Pozitivno na dopinškoj kontroli bilo još dvoje bacača te jedan junior, a svi su bili pozitivni na nedavnom nacionalnom prvenstvu. Menadžer najbržeg čovjeka na svijetu Usaina Bolta Ricky Simms poručio je da Bolt nije među dopingiranim atletičarima.

Ovo je već drugi veliki slučaj dopinga u zadnjih mjesec dana koji je uzdrmao jamajčansku atletiku. U lipnju je "pala" trostruka olimpijska pobjednica i osvajačica više od 20 medalja s najvećih natjecanja Veronica Campbell-Brown. Sjajnoj sprinterici prijeti i do dvije godine suspenzije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter