Doping: Uhićen Powellov kondicijski trener

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jamajka je do jučer bila zemlja u kojoj su se rađali kraljevi sprinta, u kojoj dječaci i djevojčice svakoga dana u velikom broju odlaze na stadion ne bi li jednoga dana trčali poput svojih idola i izvukli se iz ralja siromaštva. Zemlja sprintera koji su na posljednjim trima Olimpijskim igrama osvojili 28 odličja.

No, Jamajka je u zadnjih mjesec dana postala i zemlja koju potresa jedan od najvećih doping skandala u povijesti. Prvo je zbog diuretika na doping kontroli prije nepunih mjesec dana pala trostruka olimpijska pobjednica Veronica Campbell-Brown, da bi u nedjelju poput bombe odjeknula vijest o pozitivnom A uzorku još petero Jamajčana na nacionalnom prvenstvu u Kingstonu, među kojima su prvo na površinu isplivala imena nekadašnjeg svjetskog rekordera i četvrtog najbržeg čovjeka na Globusu, Asafe Powella, kao i Sherone Simpson, zlatne u štafeti 4x100 metara na OI u Ateni 2004. godine i srebrne u Londonu prošle godine, te osvajačice srebra na 100 metara u Pekingu, koji su pozitivni na stimulans oxilophrin.

Danas se među petoricom Jamajčana spominjao i Nesta Carter, koji je prošle subote na mitingu u Madridu utrku na 100 metara istrčao za 9.87 sekundi. No, Carter ipak nije među atletičarima kojima, u slučaju pozitivnog B uzorka, prijeti dvogodišnja suspenzija. Riječ je o bacačima diska Allison Randal i Travisu Smikleu, kao i junioru ime kojega nije objavljeno jer se čeka njegov povratak na Jamajku.

- Ne smijem ništa komentirati dok je postupak u tijeku. Atletika je sport koji podliježe pravilima, a ja se kao predsjednik Jamajčanskog saveza i osoba koja se bori protiv dopinga na Jamajci moram ponašati u skladu s pravilima, poručio je Warren Blake u  jamajčanskom dnevniku The Gleaner, prema pisanju kojega je talijanska policija jučer uhitila kondicijskog trenera, koji je u svibnju počeo raditi u MVP-u, klubu koji je osnovao Stephen Francis da Jamajčani ne bi odlazili u SAD, a koji je posljednjih mjeseci živio s Asafom Powellom.

Iz njegovog su stana zaplijenjeni dokazi, a sumnja se da je upravo on Powella opskrbljivao raznim dodacima prehrani. (I. VAUPOTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter