Doping: Saslušani Igor Čagalj i dr. Dragan Vujović

Igor Čagalj (M. MIJOŠEK/arhiva)
Igor Čagalj (M. MIJOŠEK/arhiva)

U utorak je u Zagrebu, u sjedištu Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA), održano saslušanje u vezi s doping aferom u kojoj se našao nogometaš Istre 1961 Igor Čagalj. Podsjetimo, stoper "zeleno-žutih" je na doping kontroli obavljenoj nakon prvenstvene utakmice protiv Slaven Belupa, odigrane 26. listopada na "Drosini", bio pozitivan na deksametazon, glukokortikoid koji se nalazi na popisu zabranjenih sredstava.

Potvrdilo je to testiranje koje je proveo HZTA, dok je uzorak analizirao licencirani WADA-in laboratorij iz austrijskog grada Seibersdorfa, nakon čega je služba antidopinga HZTA-e 20. studenog obavijestila HNS i Igora Čaglja o nepovoljnom laboratorijskom nalazu. S obzirom da su se Čagalj i klupski liječnik Dragan Vujović pisanim putem očitovali i odrekli analize B uzorka, 29. studenog HZTA im je odredila privremenu suspenziju i inicirala stegovni postupak u kojem je prvi korak bilo saslušanje obojice.

- Saslušanje je bilo pred tročlanom komisijom. Oni su nam se predstavili, ali da budem iskren, zapamtio sam samo Sinišu Ergotića, ne mogu se sjetiti imena liječnice i trećeg člana komisije. Uz njih, bio je tamo i dr. Zoran Manojlović, predstojnik Službe za antidoping u HZTA-i, rekao nam je dr. Vujović.

- Sve skupa trajalo je oko sat vremena, možda nešto više. Oni su nam još jednom iznijeli cijeli slučaj i nakon toga smo o svemu tome popričali. Kad smo završili, članovi komisije su nam rekli da će o svemu vijećati i kad donesu odluku, za najviše dvadesetak dana, o njoj će pisanim putem obavijestiti klub, rekao je Vujović.

Prije spornog testiranja liječnička služba Istre 1961 prijavila je liječenje Igora Čaglja, koji je zbog bolova u leđima dan prije te utakmice od neurologa dobio propisanu dozu koktel injekcije koja je, skupa s voltarenom i apaurinom, sadržavala deksametazon. Na žalost, deksametazon je dozvoljeno uzimati u tabletama, ali ne i u vidu injekcija, i otud pozitivan nalaz na doping kontroli.

Čim se za to saznalo, dr. Vujović je preuzeo krivnju na sebe, jer je igrač terapiju dobivao isključivo po preporuci liječnika, u svrhu rješavanja bolnog sindroma i sumnje na upalu ishiadičnog živca, a da on sam nije znao da se taj lijek, koji im je propisao neurolog, nalazi na popisu zabranjenih.

- Rečeno nam je da raspon kazne u našem slučaju može biti od oslobađajuće presude do doživotne suspenzije. Širok je to raspon, a ono što osjećam u ovom trenutku je da ću sigurno biti kažnjen, mada ne vjerujem da ću dobiti doživotnu suspenziju. Ne treba sad nagađati, bit ćemo pametniji kad odluka stigne u klub. S druge strane, kakva kod ona bude, bit će to prvostupanjska odluka, na koju će se obje strane moći žaliti. Ako nekim slučajem budemo oslobođeni, lako se može dogoditi da se HZTA na tu odluku žali, što onda može za sobom povući novu suspenziju i produženje cijelog slučaja. Stoga je bolje ništa ne prejudicirati dok ne stigne odluka komisije, zaključio je Vujović. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter