Donošenjem plana Novigrad potiče sređivanje rugla grada

Zemljište koje je prodano za 151 euro po četvornom metru
Zemljište koje je prodano za 151 euro po četvornom metru

Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća u Novigradu usvojena je odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) "Emonija - urbana preobrazba". Radi se o građevinama nekadašnjih depandansi hotela Emonija koje su više od 25 godina izvan funkcije turističkog smještaja, a okoliš se koristi za smještaj ljetnog zabavnog parka. Tom je prilikom gradonačelnik Anteo Milos istaknuo kako je krajnje vrijeme da se taj trenutno zapušteni prostor privede svrsi.

Banka se namiruje

- Želimo i na ovaj način potaknuti aktualnog vlasnika nekretnine, Hrvatsku poštansku banku (HPB), da poduzme nešto s tom nekretninom odnosno tim prostorom. To je područje od velike važnosti za naš grad, a već godinama predstavlja ruglo Novigrada. Usvajanjem ovog plana stvorit će se uvjeti za izdavanje akata kojima se odobrava građenje odnosno rekonstrukcija, pa neće biti nikakve isprike da se na tom prostoru ne može realizirati investicija, istaknuo je tom prilikom novigradski gradonačelnik.

Inače, na nekadašnjim depandansama hotela Emonija stoji natpis "Depandansa Emona". Ona je u vlasništvu pulske MG-grupe d.o.o. u stečaju, a čiji je vlasnik bio, prije pokretanja stečaja, Rise Corporation sa Sejšela. U zemljišnim knjigama stoji da su nekretnine MG-grupe u Novigradu opterećene dugovima (iz 2006. i 2011.) prema HPB-u vrijednim 5,94 milijuna eura. Zgrade se prostiru na 1.390 četvorna metra, a zemljište zauzima 11.113 kvadrata, dok se UPU-om "Emonija" planira obuhvat od oko 9.800 četvornih metara.

Stečajni upravitelj Dražen Ezgeta nam je ljetos pojasnio da je u vrijeme otvaranja stečajnog postupka nad MG-grupom d.o.o, u prosincu 2014. godine, na Općinskom sudu u Bujama bio u tijeku ovršni postupak. Njega je pokrenula Hrvatska poštanska banka radi namirenja potraživanja prodajom nekretnina.

Novi upravitelj

- Nakon što se Općinski sud u Bujama (sada: Općinski sud u Puli, Stalna služba u Bujama) uslijed otvaranja stečajnog postupka oglasio nenadležnim za provođenje ovršnog postupka na tu je odluku podnijeta žalba pa je sada u tijeku donošenje odluke o izjavljenoj žalbi od strane Županijskog suda u Puli. Nakon donošenja odluke o žalbi, nekretnina će se prodavati u sudskom postupku kojeg će provoditi Općinski sud u Puli, Stalna služba u Bujama ili Trgovački sud u Rijeci, pojasnio nam je ljetos Ezgeta ovaj kompleksni ovršni postupak namirenja duga prodajom nekretnine.

Nedavno je HPB, kao najveći vjerovnik MG-grupe, smijenio Dražena Ezgetu te postavio da stečajni postupak vodi Loris Rak, koji je u javnosti poznatiji kao član predsjedništva riječkog SDP-a. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter