Donjeck: Separatisti zauzeli urede televizije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proruski separatisti zauzeli su u nedjelju urede državne radio-televizije u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku nakon što su održali skup o planiranom referendumu o neovisnosti, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Separatisti su izvjesili na zgradu zastavu samoproglašene narodne republike Donjecka i traže nepristrano izvještavanje o događajima u jugoistočnim regijama Ukrajine. Iako je zgradu čuvalo tridesetak pripadnika snaga sigurnosti, oni navodno nisu ništa učinili kada su separatisti upali unutra. U tom incidentu nitko nije ozlijeđen. Oko 400 ljudi okružilo je zgradu i uzvikivalo "Rusija!" i "Referendum!". Separatisti planiraju održati referendum o otcjepljenju od Ukrajine 11. svibnja.

U međuvremenu su se predstavnici misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) uspjeli sastati sa samoproglašenim "narodnim guvernerom" oblasti Donjecka Pavelom Gubarjovom, kojega je ukrajinska Služba sigurnosti uhitila i pritvorila početkom ožujka. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da ga je švicarsko predsjedništvo OESS-a izvijestilo da se sastanak održao u subotu te da Gubarjov i dalje štrajka glađu što se odražava na njegovo zdravstveno stanje.

Također navodi da ima pristup odvjetnicima. "Ruska strana će nastaviti napore za oslobađanje Pavela Gubarjova što je prije moguće", istaknulo je ministarstvo. Gubarjov je uhićen 6. ožujka u akciji Službe državne sigurnosti i prijeti mu 10 godina zatvora zbog optužbi za "poticanje separatizma" i "ilegalnog preuzimanja vlasti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter