Donjeck: 10.000 prosvjednika protiv ukrajinske vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 10.000 osoba prosvjedovalo je u subotu u Donjecku, uporištu smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča na istoku Ukrajine, protiv nove vlasti u Kijevu.

"Rusija, Rusija!, uzvikivali su prosvjednici mašući ruskim zastavama dok su na improviziranoj pozornici govornici izjavljivali da podržavaju "težnju Krima da se pripoji Rusiji".

Naoružane osobe zadnjih su dana preuzele nadzor nad nekoliko zračnih luka i upravnih zgrada na Krimu, proruskom poluotoku na jugu Ukrajine, dok je nova ukrajinska vlast osudila "oružanu rusku invaziju".

Letci koji pozivaju na "neposlušnost naspram vlasti u Kijevu" dijeljeni su na tom prosvjedu.

Svrgnuti predsjednik u bijegu Viktor Janukovič pojavio se u petak u Rusiji, u Rostovu na Donu, i izjavio da je još uvijek "legitimni predsjednik" Ukrajine te osudio "profašiste" koji su preuzeli vlast u Kijevu.
 

Harkov: Više od 20 ozlijeđenih na marginama prosvjeda

Više od 20 ljudi ozlijeđeno je u subotu u Harkovu na marginama prosvjeda proruski orijentiranih građana, koji su rezultirali zauzimanjem zgrade regionalne uprave, izvijestio je France presse.

Do nasilja je došlo na rubnim dijelovima okupljanja oko 20.000 proruski orijentiranih građana koji su bacali kamenje i petarde. Neki među njima isticali su ruske zastave izvikujući: Harkov, Rusija!, a na nekim transparentima moglo se pročitati: Rusijo, pomozi nam! i Ne dirajte nam Harkov!.

Na kraju prosvjeda tristotinjak demonstranata krenulo je prema zgradi u kojoj je sjedište regionalne uprave. Ondje su se ranije "zabarikadirali" pristalice novih proeuropski orijentiranih vlasti.

Novinar AFP-a izvješćuje o najmanje 20 ozlijeđenih u sukobima. Prosvjednici su zauzeli zgradu istaknuvši rusku zastavu pokraj ukrajinske. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter