Donirana hrana konačno bez dvostrukog oporezivanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Doniranje hrane bit će oslobođeno poreza na dodanu vrijednost (PDV) od danas, 8. prosinca, kada na snagu stupaju izmjene Pravilnika o PDV-u. Doniranje hrane omogućeno je Zakonom o poljoprivredi, donesenim početkom ožujka, ali je za primjenu trebalo donijeti podzakonske akte, odnosno pravilnike.

Tim će izmjenama Hrvatska prvi put imati uređena pravila doniranja hrane kako bi se zaustavio trend bacanja, ali i kako bi se donirana hrana našla na tanjurima onih kojima je najpotrebnija, izjavio je nedavno ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Koliko su ove izmjene bile potrebne ukazuje i podatak da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane.

Najviše doniraju građani

Koliko će ovakve izmjene pomoći udrugama koje se bave donacijama pitali smo jučer predsjednicu Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasnu Vekić. Kako nam je rekla, uz ovakav je pravilnik, a kako ne bi ostao "mrtvo slovo na papiru", potrebno zapravo na neki način "natjerati" velike trgovačke kuće da hranu pred istekom roka doista i doniraju.

Od Igora Loparića, voditelja pulske humanitarne udruge "Naš san njihov osmijeh", koja se bavi doniranjem potrebitih obitelji na području Istarske županije, ali i šire, a koja ima iskustva s donacijama hrane doznajemo da on ovu proceduru podržava. On naime vjeruje da će se zbog novog pravilnika doista više marketa, a koji imaju najveće viškove namirnica pred istekom roka, odlučiti na donaciju što dosad nisu činili upravo zbog dodatnih troškova, odnosno jer im je hranu bilo jeftinije baciti nego je donirati i na nju ponovo plaćati PDV.

- Cijela ta procedura je u povojima i treba sačekati kako će se cijela priča razvijati, rekao nam je Loparić pojašnjavajući da se udruge koje računaju na takve donacije najprije trebaju prijaviti u registar pri Ministarstvu poljoprivrede, a onda će tek moći ići s upitima za donacije.

Mogući problemi

- Još je jedna novost, zbog čega mislim da će ovo zaživjeti, a to je da će sve pravne ali i fizičke osobe za donacije hrane moći tražiti povrat poreza. Naravno, uz potvrdu udruge da su te donacije i primile, naveo nam je Loparić.

Izmjenama Pravilnika o PDV-u propisano je "da će se poreznim obveznicima koji doniraju hranu u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoliša ili pomoći krajnjim primateljima, takve donacije priznati kao manjak na koji se neće obračunavati PDV. Ali pod uvjetom da vrijednost tih donacija ne prelazi dva posto prihoda, odnosno primitaka prethodne godine. (Borka PETROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter