Downhill Buzet: Žabjeku naslov i rekord

Najbolja Hrvatica - Dubravka Družeta (N. BELIĆ)
Najbolja Hrvatica - Dubravka Družeta (N. BELIĆ)

Potpunom dominacijom slovenskih biciklista završeno je ovogodišnje izdanje međunarodne utrke u biciklističkom spustu "Downhill Buzet", koja se tijekom vikenda održala na stazi Škrbina pored Buzeta.

Šesta po redu manifestacija, koja je okupila rekordan broj posjetitelja, s obzirom da ih se uz stazu okupilo više od tisuću, pružila nam je i novi rekord staze. Postigao ga je ovogodišnji pobjednik natjecanja, slovenski biciklist Jure Žabjek, kojemu je ovo bilo prvo slavlje na buzetskoj stazi. Žabjek je 1,7 kilometara dugačku stazu prošao u vremenu 2.26,31 minute i prosječnom brzinom od 41,83 kilometara na sat, što je za 0,95 sekundi bilo bolje od prošlogodišnjeg pobjednika i rekordera Mirana Vauha.

Drugo mjesto pripalo je njegovom sunarodnjaku Žigi Panduru, koji je za pobjednikom zaostao 1,99 sekundi, dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjem pobjedniku Vauhu s 3,64 sekunde zaostatka za pobjednikom.

Iako je Pandur imao najbolje vrijeme kvalifikacijske vožnje, zahvaljujući boljem nastupu u drugom dijelu staze, Žabjek je u finalnom nastupu nadoknadio. Među damama i ove je godine slavila Slovenka Zarja Černilogar s vremenom 2.57,606, među juniorima najbolji je bio njezin sunarodnjak Miha Ivančič, dok je među rekreativcima slavio također slovenski biciklist Boštjan Pisanec.

U domaćoj konkurenciji najbolji je bio Berislav Topol iz zagrebačkog Šišmiša, koji je stazom prošao u vremenu 2.41,55, ispred Santa Tessarija (Stina) i trećeplasiranog Sanjina Stijovića (Axa).

Žminjskom biciklistu Manuelu Medenu postolje domaćeg poretka  "pobjeglo" je za 0,81 sekundu i s vremenom 2.47,95 bio je najbolje plasirani istarski spustaš.

Dubravka Družeta (MTB Istra Pazin) i ove je godine bila najbolja hrvatska spustašica te je s vremenom od 3.27,987 minuta zauzela četvrto mjesto ukupne ženske konkurencije.

Za razliku od prošlogodišnje "blatne utrke" lijepo i sunčano vrijeme išlo je na ruku organizatorima iz biciklističkog kluba Buzet, koji su još jednom priredili vrhunsku sportsku manifestaciju, koja bi u narednim godinama trebala konkurirati za UCI1 natjecanje, što bi u Buzet dovelo najbolje europske i svjetske biciklističke spustaše.

Na ovogodišnjem buzetskom spustu nastupio je 171 natjecatelj iz devet europskih zemalja. Utrkom downhilla završen je buzetski svibanjski Extreme sport fest, koji je ove godine okupio tri outdoor sportske priredbe, enduro motociklizam, automobilizam i biciklistički spust, što se pokazalo kao pun pogodak, barem što se posjete gledatelja i kvalitete natjecanja tiče, da ujedinjenim snagama sjever Istre u idućim godinama dobije još jedan pravi razlog za okupljanje najboljih sportaša u ovim disciplinama. (V. BOŽIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter