Doneseni zakoni u korist novih umirovljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor donio je danas paket mirovinskih zakona, kojim se, medu ostalim, umirovljenicima koji su dobrovoljno ušli u drugi mirovinski stup omogucuje povratak u prvi stup.

Zastupnici su izmijenili Zakon o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, cime svi koji se odluce za izlazak iz drugog stupa te za mirovinu iz prvog to mogu uciniti pri odlasku u mirovinu ako procijene da je to za njih povoljnije.

Dopunjen je Zakon o mirovinskim osiguravateljskim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, cime je prijelaz u prvi stup omogucen i za 1.200 žena koje su vec otišle u mirovinu iz prvog i drugog stupa, tako da bi njihova mirovina trebala porasti izmedu 500 i 1.500 kuna.

Sabor je dopunio i Zakon o mirovinskom osiguranju te Zakon o dodatku na mirovinu pa ce sadašnji dodatak od 4 do 27 posto, koji prima oko 300 tisuca tzv. novih umirovljenika, umirovljenih nakon 1999., postati sastavnim dijelom mirovine.

Izmijenjen je Zakon o trgovini kojim se, sukladno odluci Ustavnog suda, ukidaju odredbe koje ogranicavaju radno vrijeme trgovina. Zakon zato ponovno jednako tretira sve blagdane koji su definirani kao državni praznici, a poslodavci ce, kao i dosad, samostalno odredivati radno vrijeme trgovina, uzimajuci u obzir potrebe kupaca i prava zaposlenika.

Zastupnici su izmijenili i Zakon o porezu na dohodak, pa se poslodavcima omogucuje da svojim radnicima odobravaju kredite po povoljnijim kamatnim stopama, a da se isto ne smatra oporezivim primitkom primatelja kredita. Zakon u tom smislu smanjuje donju granicu kamate za jedan postotni bod, odnosno s cetiri posto na tri posto.

Izmjene je doživio i Zakon o tržištu plina, kojim je Sabor omogucio vladi da može na odredeno vrijeme propisati najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce.

Vlada je pocetkom kolovoza donijela uredbu kojom je odlucila da se najviša razina cijene plina za povlaštene kupce, s primjenom do kraja ove godine, odreduje u iznosu od 2,13 kuna za prostorni metar, u što nisu ukljuceni troškovi skladištenja.

Sabor je donio Zakon o zaštiti od svjetlosnog onecišcenja, kao i Zakon o ovlasti vlade da uredbama ureduje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, a u drugo je citanje uputio prijedlog zakona o umjetnickom obrazovanju.

Dnevni red 24. sjednice dopunjen je s 11 novih tocaka, medu kojima i konacnim prijedlogom Zakona o ništetnosti odredenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije.

Sabor je zakljucio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u srijedu, raspravom o prijedlogu potvrdivanja Sporazuma s vladom Crne Gore o policijskoj suradnji. 


Podijeli: Facebook Twiter