Donatorska večera Hrvatske donorske mreže

Hrvatska je prva u svijetu po donaciji organa
Hrvatska je prva u svijetu po donaciji organa

Hrvatska donorska mreža organizira večeras, s početkom u 19 sati u restoranu "Bodulka" u Šišanu, donatorsku večer kojom će se skupiti financijska sredstva za daljnji rad udruge. Inače, večer je organizirana u povodu 20 godina od izdavanja donorske kartice i više od milijun podijeljenih primjeraka. Donorska kartica je danas postala svojevrstan brand i nesumnjivo je doprinijela popularizaciji doniranja organa u Hrvatskoj.

Edukacija učenika i liječnika

HDM je i prošle godine nastavila sa svojim aktivnostima, prije svega s predavanjima u srednjim školama Istarske županije, ali ove godine i u srednjim školama na području Dubrovnika, gdje je edukatorica Marija Crljenica-Veneruzzo održala niz predavanja. U studenom je održan još jedan tečaj za transplantacijske koordinatore, ključne ljude transplantacijskog procesa, u suradnji s TPM-DTI fundacijom iz Barcelone. Ovaj program traje već treću godinu i namijenjen je liječnicima iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije.

- Hrvatska je 2015. godine s 40 donora na milijun stanovnika bila prva u svijetu po broju donora, a to je ujedno i najbolji rezultat koji je jedna zemlja ikad postigla na ovom području. To je omogućilo da se transplantira 227 bubrega, 150 jetri, 39 srca i 9 gušterača. To je dovelo i do smanjivanja listi čekanja na transplantaciju, odnosno do smanjivanja vremena čekanja na ovaj tip liječenja, rekao je predsjednik HDM-a dr. Nikola Žgrablić.

Aktivna lista čekanja

Primjerice, istaknuo je, jetru i bubreg u Hrvatskoj pacijenti čekaju danas svega par mjeseci. Trenutno, dodaje, na bubreg čeka 175 pacijenata, na jetru 67, srce 34, a gušteraču 14. No, prava lista čekanja je višestruko veća, jer je tu riječ samo o aktivnoj listi, dakle, pojašnjava dr. Žgrablić, radi se o pacijentima koji su ovog trena spremni za transplantaciju, dok je veći dio njih u obradi.

Pomoć i uplatama HDM-u

Brojnim aktivnostima Hrvatske donorske mreže može se pomoći i uplatom sredstava na broj računa Hrvatske donorske mreže. IBAN broj: HR6923600001102190534 otvoren kod Zagrebačke banke d.d. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter