Donacijom Japana postavljen lift i oprema ucionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Yoshio Tamura je posjetom zgradi Centra MARE - Model Aktivne Rehabilitacije i Edukacije, u sklopu rovinjske bolnice "Prim. dr. Martin Horvat", obilježio kraj jedne faze uredenja Centra, koju je financirala Vlada Japana. Rijec je o postavljanju dizala i predaji dijela inventara, vrijednosti nešto vece od 36 tisuca eura. Uz dizalo tim sredstvima su nabavljeni radni pisaci stolovi te dvadeset stolica za ucionice u kojim ce se održavati radionice i slicna dogadaja u Centru.

Na donaciji, koja je uslijedila nakon razarajuceg potresa u sjeveroistocnom dijelu Japana, zahvalila mu je predsjednica udruge MARE Dijana Pleština. Podsjetila je da japanska vlada ni uz insistiranje naše nije htjela povuci donaciju, pa ce se takva velikodušna gesta u Hrvatskoj pamtiti. Pleština je najavila nove donacije za dovršenje Centra, u koji je za sada uloženo oko 10 milijuna kuna. Centar bi trebao biti dovršen u ožujku, a prve korisnike dobit ce za Uskrs. Prvi gosti bit ce mladi, žrtve mina iz istocne Slavonije.

Sam veleposlanik Yoshio Tamura je naglasio da je Japanu bila cast sudjelovati u jednom ovakvo plemenitom projektu.

Svoje zadovoljstvo što se projekt MARE bliži kraju iznio je savjetnik župana i predsjednik Upravnog vijeca bolnice Valerio Drandic. Podsjetio je da je bolnica dala udruzi na upravljanje zgradu "Kinderaja", te da ce projekt i dalje potpomagati.

Rekonstrukcija zgrade Centra je inace nevladin i neprofitni projekt, koji se odvija iskljucivo donacijama, uglavnom stranih donatora. Neki od vecih donatora su vlade Sjedinjenih Americkih Država, Monaka te Japana. Tako je tijekom svog državnog posjeta gradilište Centra 2009. posjetio i monegaški knez Albert II.

Udruga MARE je neprofitna, nevladina i nestranacka udruga, koja se bavi provodenje programa osnaživanja, integracije i reintegracije, osposobljavanja za samostalan život i rad socijalno osjetljivih društvenih skupina, posebice osoba stradalih od mina, osoba s invaliditetom, osoba koje su doživjele traumu bilo koje vrste, žrtava rata, osoba oboljelih od teških i rijetkih bolesti, ovisnika, a okupljat ce djecu i mlade, starije osobe, pripadnike manjinskih nacionalnih skupina i marginaliziranih društvenih grupa. Centar ce provoditi i edukacijske seminare i radionice za strucnjake i profesionalce iz nevladinog, privatnog i javnog sektora koji rade sa socijalno osjetljivim društvenim skupinama i na drugim pitanjima vezanim za ljudska prava i razvoj civilnog društva.

Udruga MARE je osnovana u Zagrebu, ali se nakon dovršenja centra seli u Rovinj. U studenom 2004. Udruga je s Istarskom županijom sklopila ugovor o zakupu poslovnog prostora, nekadašnjeg bolnickog djecjeg vrtica, zvanog "Kinderaj". Razlozi izbora lokacije su višestruki - od povoljnih klimatskih uvjeta i mogucnosti rekreativnih aktivnosti na plažama s pristupom moru prilagodenom osobama s invaliditetom do bolnice s fizikalnom rehabilitacijom.

Rekonstrukcija zgrade je u završnoj fazi. Preostaje još uredenje okoliša, sponzorirano od strane Kneževine Monaco, te izgradnja djecjeg i sportskog igrališta. (Aldo POKRAJAC, snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter