Don Stojić u Nu2: Seks je pitanje života i smrti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gost ovotjedne TV-emisije "Nedjeljom u 2" bio je katolički svećenik don Damir Stojić. Govorio je o tome zašto se Crkva protivi seksualnom odgoju u školama, kamo vodi daljnje zaoštravanje na relaciji Crkva i država te može li između te dvije strane doći do dijaloga.

Don Stojić smatra da između Crkve i države nije otvorena fronta, već da se radi o demokratskom procesu, razgovoru i da je to potpuno normalno u današnjem društvu. Odmah na početku se osvrnuo na izjave Adalberta Rebića, s kojima se, kako kaže, ne slaže. Kazao je i da su izjave biskupa Pozaića zapravo bile "šala" te da on time nije mislio ništa ozbiljno.

"Naša vlast se, čim je netko kritizira, opravdava time da je dobila vlast. Oni to tumače kao da imaju dozvolu da rade što žele, to nije demokracija", kazao je don Stojić. Smatra da je biskup Pozaić možda dosegnuo razinu Isusa, koji je, kako tvrdi, također koristio ekstreme, hiperbole, da bi ljude naveo "na pravi put".

"Seks je pitanje života i smrti, pitanje biti ili ne biti", objašnjava Stojić na pitanje o tome zašto je zdravstveni odgoj podigao toliko prašine u javnosti. Na upit zašto se Crkva nije pobunila protiv biologije i Darwinove teorije, koja se uči u svim školama, Stojić tvrdi da Stanković "banalizira stvari".

"Ovdje ulazimo u pitanje što je znanost i razliku u tome što je znanost... Ovaj se znanstveni odgoj ne zaustavlja samo na informacijama, kao biologija. Ne možemo djeci davati samo informacije kada se govori o seksu. 1+1 je 2, to je znanost, ali seks, masturbacija, pobačaj, to nije znanost i ne može se samo tako promatrati", kazao je Stojić.

A zašto se protivi zdravstvenom odgoju? Zato što je, tvrdi, taj predmet u škole uveden bez stručne procjene te da je literatura neadekvatna. "Pornografija služi u didaktičke svrhe, prostitucija je nešto dobro, tako se to predstavlja", kazao je Stojić, na što ga je Stanković upozorio da izvlači pojedinosti iz konteksta i da je jasno da preporučena literatura nije obavezna, odnosno profesori je ne moraju koristiti.

"Takva informacija nije prihvatljiva za djecu te dobi. Ako dijete odmah dobije informaciju da je masturbacija dobra, ono to može početi zloupotrebljavati. Ne smijemo na istu razinu staviti masturbaciju i odnos muškarca i žene, odnosno brak, a to se čini u zdravstvenom odgoju", kaže Stojić.

Na upit kako se sam ponašao prema seksu u svojoj mladosti, Stojić tvrdi da se ne sjeća. Veli da se Crkva bori za pravo roditelja da sami odlučuju o tome što će njihova djeca učiti. Dodao je i da se slaže s uvođenjem zdravstvenog odgoja, ali ne i s četvrtim modulom.

Rodnu ideologiju Stojić je poistovjetio sa znanstvenom fantastikom. Rekao je da se slaže s ravnopravnošću spolova, na što ga je Stanković upitao zašto se onda žene ne mogu zarediti i postati svećenice. Don Stojić je rekao da je to dio "teologije", pokušavajući se opravdati izjavom "pa ja ne mogu roditi", na što ga je Stanković upozorio da žene imaju mogućnost biti svećenicama, ali im Crkva to ne dopušta, dok on kao muškarac nema mogućnosti roditi, što je potpuno drugačija stvar i ne može se uspoređivati.

"Mi hranimo gladne, mi imamo javne kuhinje", kazao je Stojić na upit zašto Crkva danas ne živi prema Isusovom nauku, odnosno zašto je Crkva vlasnica najvećih nekretnina u Hrvatskoj, dok Isus nije imao ništa. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter