Don Letts želi snimiti dokumentarac o Rojcu!

Glavna zvijezda festivala - Don Letts (D. Štifanić)
Glavna zvijezda festivala - Don Letts (D. Štifanić)

Kolikogod organizatori isticali opuštenost, ležernost kao njegovu prepoznatljivu odliku,  završenom 14. Seasplash festivalu na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo ipak je u cjelini nedostajalo nešto više posjetitelja, time i bolje festivalske vibracije. To se moglo uočiti u subotu za nastupa udarnog festivalskog izvođača Dona Lettsa, čiji je dvosatni DJ nastup na glavnoj pozornici završio pred svega 40-ak ljudi. "Previše reggaea i duba, presporo", rekao je u prolazu jedan mladi Englez svojoj prijateljici.

No, s druge strane (kolikogod mlađe generacije bile manje upućene), velik je uspjeh organizatora što je u Pulu došao ovaj legendarni DJ, radijski voditelj i glazbenik, koji je s bivšim ključnim članom The Clasha Mickom Jonesom sredinom 80-ih bio suosnivač grupe Big Audio Dynamite. Svi oni dobro upućeni u njegov bogat opus, prije svega u njegovu presudnu ulogu u povezivanju rastućih scena punka i reggaea 70-ih godina, znaju da je puštajući glazbu između koncerata u prvom punk klubu The Roxy u Londonu, u vremenima engleske punk eksplozije, Don Letts upoznao punkere s reaggae glazbom. "Jedini bijelci koji su u to vrijeme plesali na Jah Shaku bili su Sex Pistols i The Clash, moji prijatelji", kazao je Don. Prekjučer su se prisutni oduševili njegovom skromnošću, otvorenošću i jednostavnošću.

Naime, neposredno uoči njegovog preskinoćnjeg DJ nastupa, a odmah nakon premijerne projekcije njegova jednosatna dokumentarca "George Clinton-  Tales of Dr. Funkenstein",  Don Letts primio je jučer na vrhu Punta Christo od organizatora DORF-a primio nagradu za životno djelo.

- Koristimo kulturu da bismo bili bliži jedni drugjma, istaknuo je Letts ovom prilikom i usput prilično oštro napao Brexit, a i britanski kolonijalizam. Kao pravi primjer, kako je rekao, "culture clasha" istaknuo je pulski Rojc u kojem čak i pripadnici navijačkih skupina dvaju suparničkih nogometnih klubova žive u mirnom suživotu.

U subotu je, pak,  tijekom dana zaslugom pojedinih dobrih pulskih duhova Letts prošetao gradom i posjetio Rojc, toliko se oduševivši da je pod prvim dojmom izrazio želju snimiti dokumentarac o Rojcu.

Inače, njegov bogati filmski opus broji 400 videospotova (svi spotovi The Clasha, počevši od onog za pjesmu "London Calling", Bob Marley s kojim je prijateljevao, The Pogues (za njihovu sjajnu pjesmu "Summer in Siam"), za Black Uhuru, Georgea Clintona, The Pretenders, Elvisa Costella...). Godine 1977. snimio je svoj prvi dokumentarac "The Punk Rock Movie", a za "The Clash: Westway to the World" je 2003. osvojio prestižnu nagradu Grammy.

(Z. ANGELESKI)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter