Don Hihot u Buzetu o muško-ženskim odnosima

Glumački trojac nasmijao Buzećane (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Glumački trojac nasmijao Buzećane (G. ČALIĆ ŠVERKO)

S predstavom "(m)Adam (š)Eva pred vratima pakla", novom komedijom Lane Bitenc nastaloj po motivima legendarne Kishonove knjige "Kod kuće je najgore", zagrebački Teatar Don Hihot gostovao je sinoć u Buzetu. Zlatan Zuhrić Zuhra, Vesna Ravenšćak i Jasna Jozić predstavili su kroz šest lekcija tipične muško-ženske odnose te rješenjima i savjetima nasmijali Buzećane.

"Jeste li zadovoljni? Zadovoljeni? Ili brakom zadavljeni?" - propitkivala je psihijatrica Ljilja Pandža von Zečić (Jasna Jozić) uvodno publiku. Dok je psihijatrica Ljilja bila glumačka konstanta, bračni par Zuhra i Vesna Ravenšćak u gotovo sat i pol svoga dinamičnog nastupa na pozornici Narodnog doma odradio je brojne glumačke transformacije s prve crte bojišnice.

Kroz dvadeset i dvije uloge bračni dvojac provukao je uvriježene stereotipe u kojem je muž mamin sin, a supruga je rospija koja patološki mrzi svoju svekrvu. Ili je muž hipohondar, a žena nezainteresirana za umišljenog bolesnika iako su svega tri godine u braku. Ili je pak supruga toliko zauzeta sama sobom da ne vidi da joj muž sjedi kod kuće sa slomljenom nogom.

Kroki scene iz bračnog života potkrijepljene su glazbom Tončija Huljića, ali i Ane Rucner, glazbene favoritkinje psihijatrice Ljilje. Dramaturg je Mario Kovač, a na daskama koje život znače itekako primjetno se provlali i scenografski potpis diplomirane dizajnerice Nikoline Pišek.

Nakon gostovanja Zlatana Zuhrića Zuhre, za kojeg kažu da je dovoljno da stane na scenu i već izaziva smijeh, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" nastavlja "mjesec smijeha" i najavljuje gostovanje sarajevske predstave "Dino food eliminator", u Buzetu 22. listopada.

Parodija AltTeatra iz Sarajeva temelji se na "životu poslije smrti Dine Mehmeda Mujkića", poznatog junaka omiljene serije u Hrvata "Lud, zbunjen, normalan" i njegove otkačene tročlane porodice. U glumačkoj postavi su Milan Pavlović (Dino), Haris Gigo Aljević (Dinina majka), Slaven Vidak (Dinin otac) i Staša Dukić (Dinina sestra). (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter