Don Grubišic: Obratit cu se višoj crkvenoj vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišic izrekao je "kaznu suspenzije ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svecenickog odijela don Ivanu Grubišicu", koji je na protekle izbore išao sa svojom nezavisnom listom i dobio mandat u Hrvatskom saboru.

"Kazna obustave - suspenzije cina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišicu posljedica je aktivnog sudjelovanja u politici osnivanjem stranke tzv. Gradanske inicijative; prihvacanja javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju gradanske vlasti; neprilicnog ponašanja koje je tude svecenickom pozivu; te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju", navodi se u priopcenju Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije u kojemu se napominje da don Ivan Grubišic zadržava pravo na primanje odredene mirovine kao i svi drugi umirovljeni svecenici.

U priopcenju se kaže da je kaznu nadbiskup "bio prisiljen izreci buduci da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline".

Nakon što je saslušao mišljenje Vijeca konzultora, nadbiskup je kaznu izrekao 2. sijecnja "polazeci od svoje dužnosti ordinarija i poštivanja kanonskih propisa, a radi dobra Crkve te nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora s don Ivanom Grubišicem, zbog toga što se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, vec i dalje ustrajava u neposlušnosti".

"Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, medu ostalima i don Ivan Grubišic zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svecenik pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politicki cilj", stoji u priopcenju.

"U svojoj Odluci od 2. sijecnja 2012. nadbiskup naglašava da ovu kaznu svomu sveceniku izrice žalosna srca i želi da mu izrecena crkvena kazna bude ucinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svecenika Katolicke Crkve", navodi se u priopcenju.

Don Grubišic potvrdio je da je od nadbiskupa Barišica dobio pisanu suspenziju, a s tim u vezi obratit ce se višoj crkvenoj vlasti, a to bi mogla biti Hrvatska biskupska konferencija ili Kongregacija za biskupe u Rimu.

Don Grubišic smatra da je suspenzija koju je primio upravni akt biskupa, a ne pravni cin, pa se ona ne može ni primijeniti.

- Nemam komentara. Obrazloženje se ne odnosi na mene jer nije istina da sam osnovao stranku i preko nje došao u Sabor. To je podvala. To je nepoznavanje i nepoštivanje hrvatskih zakona i zato ne želim ništa u vezi s tim komentirati, rekao je u telefonskoj izjavi don Grubišic.


Podijeli: Facebook Twiter