Don Cheadle sprema film o Milesu Davisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki glumac Don Cheadle, poznat po ulogama u "Oceanovih 11, 12 i 13" i "Iron Manu" želi tumačiti Milesa Davisa u filmu koji bi sam režirao, a sredstva se nada skupiti internetom uz pomoć svojih obožavatelja.

Nominiran za Oscara za glavnu ulogu u filmu "Hotel Ruanda", 49-godišnji glumac objašnjava da je odrastao s glazbom legendarnog jazz trubača. Na ideju o filmu o slavnom glazbeniku u kojem bi trebao nastupiti i britanski glumac Ewan McGregor došao je 2006. kad je Miles Davis ušao u Dvoranu slavnih rock and rolla.

Prilično odmakao projekt prekinut je potom zbog financijske krize 2008. "Nekoliko osoba dalo je financijsku pomoć. A potom se financijski svijet urušio", ispričao je on dodajući da je bilo "vrlo teško" oživjeti ga nanovo.

"Povukli smo ga iz proizvodnje, a potom modificirali", nastavlja Don Cheadle. Film želi izbjeći uobičajeni stil biografskih filmova usredotočujući se na suženo razdoblje života jazz glazbenika, ono iz osamdesetih godina kad je pokušavao ponovno pokrenuti karijeru nakon što godinama nije svirao.

Glumac danas pokušava zatvoriti financiranje projekta od deset milijuna dolara, što je za holivudske razmjere prilično skromna svota.

"Postoji puno različitih mehanizama kojim bismo mogli zatvoriti financijsku konstrukciju, primjerice da uložim vlastiti novac što se smatra smrtnim grijehom u filmskoj industriji", našalio se glumac.

Računa i na svoju popularnost i izravno poziva na darežljivost svoje obožavatelje putem stranice Indiegogo.com. Cheadle je samo jedan u nizu koji se okreće tom novom izvoru financiranja, jako popularnom u nezavisnom filmu.

Spike Lee, Zach Braff i Kristen Bell skupljali su sredstva putem Kickstartera, još jedne stranice za "crowdfunding". Kristen Bell je čak, po pisanju specijaliziranog časopisa Variety, skupila rekordnih 5,7 milijuna dolara za produkciju "Veronice Mars" koja izlazi ove godine.

Skupljanje sredstava Dona Cheadlea, započeto 3. lipnja doseglo je u srijedu malo više od polovice ciljanih 325.000 dolara. Kampanja financiranja završava 10. srpnja. Snimanje bi trebalo početi ovaj mjesec u Cincinnattiju (Ohio) i trajati šest tjedana. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter