Domu za djecu vraćeno ime istarske heroine Ruže Petrović

Ministrica Milanka Opačić na svečanosti promjene imena Doma (M. ANGELINI)
Ministrica Milanka Opačić na svečanosti promjene imena Doma (M. ANGELINI)

Danas u podne u Dječjem domu na Verudi, Puljanima poznatog kao Dom Ruže Petrović, službeno je ispravljena dugogodišnja nepravda te je ovoj dječjoj ustanovi vraćeno ime istarske narodne heroine.

Svečanosti promjene imena prisustvovala je, uz predstavnike Doma i brojne uzvanike iz ostalih ustanova socijalne skrbi s područja grada Pule i Istre, i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, zamjenica istarskog župana Giseppina Rajko, saborski zastupnik Željko Jovanović, gradonačelnik Boris Miletić, predstavnik Hrvatske lutrije Danijel Ferić te u ime Saveza antifašističkih boraca Pule Livio Blašković. Među uzvanicima bile su i unuke Ruže Petrović.

Ravnateljica Doma Davorka Belošević podsjetila je da je ustanova osnovana daleke 1954. godine te okupljenima prenijela riječi jednog štićenika da je "Ruža Petrović ruža koja ljubav pruža".

- Upravo to, ljubav i toplinu, uz pravi omjer stručnosti, pokušavamo svaki dan prenijeti ovoj djeci kao zalog Ruži koja nas je svojom dobrotom zadužila, navela je Belošević.

Predsjednik upravnog vijeća Doma Ivan Lasić naveo je da je sretan što je prihvaćen prijedlog vijeća za promjenom imena, iako je prijedloga i inicijativa za promjenom bilo i ranije, dok je Livio Blašković izrazio svoj ponos što je "ostvareno ono što su tražili još prije 20 godina".

Kako se prisjetio u domu su, nakon što je on otvoren, bila smještena većinom ratna siročad i to s područja cijele Jugoslavije kojima su on i kolege uvijek rado pomagali i nikada nisu pitali "čigovi su i odakle su". Prisjetio se i epizode iz 1955. godine kada je dom posjetio drug Tito i Jovanka te su djeci donijeli radio i punu torbu bombona.

Pulski gradonačelnik Miletić kazao je kako je smatra da ime doma nije ni trebalo mijenjati jer se ono nalazi u memoriji građana te se nikada nije izgubilo te da Pula i Istra i ovim činom šalju poruku cijeloj Hrvatskoj "Živio antifašizam!".

Milanka Opačić navela je da je sretna što je upravo ona dobila priliku ispraviti dugogodišnju nepravdu domu i činjenicu da je HDZ-ov ministar bezrazložno promijenio njegovo ime.

- Onaj tko ne razumije što je antifašizam, da bez njega ne bi bilo ni Hrvatske, ali ni Istra ne bi bila hrvatska, taj doista ne razumije ništa. Zemlja koja briše svoju prošlost, nema budućnosti stoga sam sretna što ispravljam nepravdu ovom kvalitetnom domu punom ljubavi, poručila je Opačić.

Nakon službenog dijela uzvanici su uživali u prigodnom programu kojeg su za njih pripremila djeca Doma "Ruža Petrović". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter