Domski krevet "na crno" košta do 1.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 12.500 novih studenata upisat ce se ove godine na 29 fakulteta i akademija Sveucilišta u Zagrebu. Bit ce ih gotovo tisucu manje nego lani - sveucilišna upisna kvota smanjena je za 903 upisna mjesta, i to najviše u društvenom i humanistickom podrucju.

Veliki grad s jednako velikom studentskom populacijom ne nudi dovoljno mjesta za smještaj svih zainteresiranih u studentske domove. U Zagrebu ima pet studentskih domova s ukupno 7.160 mjesta, medu kojima ce otprilike cetvrtinu koja se isprazni odlaskom diplomiranih studenata zauzeti brucoši.

Ostali ce se morati za smještaj pobrinuti sami, u nekoj od privatnih soba ili stanova, kojih u glavnom gradu ima dovoljno, ali ce ih u pravilu morati i masno platiti.

Cijene se trenutacno krecu izmedu 70 i 100 eura za sobu, no obicno s približavanjem jeseni zbog povecane potražnje buducih studenata rastu i za 50 posto. Bolja su opcija svakako studentski domovi, koji su uredeni u skladu s potrebama te populacije, a neki nude i dodatne sadržaje.

Mjesecni smještaj u domu stoji u prosjeku oko 300 kuna pa je crno tržište prodaje soba u domovima prilicno razgranato. Mjesto u domu za jednu akademsku godinu placa se "ispod stola" i do 1.000 eura, naravno u dvokrevetnoj sobi. Studenti su spremni skupo platiti dom, jer to je puno prakticnije nego biti odsjecen od društva kod privatnog stanodavca. (LJ. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

Pula tek dobiva dom


Na sveucilištu u Puli, gdje su prekjucer otvoreni radovi na uredenju doma u zgradi bivše bolnice, studira oko 3.000 studenata, zaposleno je 250 djelatnika, a uz višu tehnicku školu Politehniku, na kojoj radi 60 profesora, još je oko 1.000 studenata u Puli.

Stoga je logicno da je bivša otorinolaringologija, koja ce moci primiti samo 144 studenta, daleko od realnih potreba, a kada se izgradi, to ce biti najmanji studentski dom u Hrvatskoj.

Prema planovima, koji su još daleko od realizacije, u sklopu studentskog kampusa izgradio bi se dodatni dom s tri paviljona i ukupno 200 ležajeva, što bi u konacnici znacilo mjesta za 350 studenata.

Kada, pitanje je. No, odgovor hoce li to biti dovoljno možemo dobiti usporedimo li Dubrovnik, gdje se prema projektu predvida dom s 500 postelja iako je studenata oko 2.500, odnosno manje nego u Puli. (M. J.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter