Domovi zdravlja traže radiologe i farmaceute

Istarskim domovima zdravlja nasušno nedostaje radiologa (M. ANGELINI)
Istarskim domovima zdravlja nasušno nedostaje radiologa (M. ANGELINI)

Istarskim domovima zdravlja nasušno nedostaje radiologa. Dvoje doktora za rad u Pazinu i Buzetu tek je krenulo na specijalizaciju dugu pet godina, a do tada će im se pokušati naći zamjena. Umaški je radiolog dr. Košević otišao u mirovinu i dok se to mjesto ne popuni, dr. Kos iz pulske Opće bolnice dolazit će jednom tjedno u Dom zdravlja u Umag.

Radiologa nema ni u Rovinju, ali se u neki dan objavljenom javnom natječaju traže samo dva - za rad na određeno vrijeme u Umagu i za stalno u Rovinju.

"Ako dobijemo i jednoga, bit će dobro, budući da ih nema u čitavoj Hrvatskoj", kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

U rovinjski Dom zdravlja, nakon višegodišnjeg zakupa, "vratila" se ljekarna, pa su raspisali natječaj za zapošljavanje magistra farmacije i farmaceutskog tehničara. Njima, kao i radiologu u Umagu, nudi se ugovor na određeno vrijeme, dok Ministarstvo zdravlja ne odobri zapošljavanje na stalno.

Prije godinu dana, naime, ministar Ostojić potpisao je zabranu zapošljavanja u svim ugovornim zdravstvenim ustanovama bez njegove suglasnosti, osim kad je u pitanju zamjena za bolovanje ili porodiljski dopust.

Upravo radi takvih zamjena, na određeno vrijeme u Istarskim domovima zdravlja otvorena su radna mjesta za dvije medicinske sestre/tehničare, i to s višom stručnom spremom za rad u patronaži u Barbanu te sa srednjom spremom za sanitetski prijevoz u Puli.

Vozača sanitetskog prijevoza na određeno, opet do odobrenja Ministarstva za stalno radno mjesto, traže i u umaškom Domu zdravlja. Što je s primarnom ginekološkom zdravstvenom zaštitom, i njih je također nedostajalo diljem Istre?

- Taj smo problem uspjeli donekle riješiti. U Poreču ambulantu vodi umirovljeni ginekolog, do povratka doktora sa specijalizacije. U Umagu i dalje radi jedan ginekolog, a trebala bi biti dva. Pacijentice se žale da u Puli dugo čekaju na pregled, da im se u ginekološkim ambulantama ne javljaju na telefonske pozive, ali u Puli imamo šest ginekologa i to je prema važećim zdravstvenim standardima dovoljno.

Trebalo bi nam više i ginekologa i pedijatara, ali standard je nizak, tolike su mogućnosti HZZO-a odnosno države, kaže dr. Ivančić. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter