Domovi za starije: Subvencije samo za nemoćne

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Novi Zakon o socijalnoj skrbi predviđa da Ministarstvo socijalne politike i mladih do kraja godine pripremi novu metodologiju izračuna cijena smještaja u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe tako da više neće svi korisnici domova plaćati oko 2.000 kuna, koliko u prosjeku iznosi cijena smještaja. Naime, država će sufinancirati smještaj samo onima kojima je skrb u domovima potrebna a ne mogu je sami platiti ili im djeca, odnosno skrbnici to nisu u stanju učiniti.

Ostali će plaćati ekonomsku cijenu, a koja bi prema analizi poslovanja županijskih domova trebala iznositi oko 3.900 kuna mjesečno. Iako je Ministarstvo socijalne politike i mladih u nekoliko navrata, a prvi put prošle godine, najavilo novi sustav sufinanciranja, novi model još nije poznat ni osnivačima ni ravnateljima domova u Istri.

- Cijene su djelomično sufinancirane iz državnog, odnosno županijskog proračuna, a kako će biti ubuduće, informacije još nismo dobili. Socijalni kriterij niti u jednoj državi Europske unije nije jedini kriterij po kojem osoba imala pravo na sufinancirani domski smještaj. Smatram da bi pravo na dom trebale imati samo osobe koje su nesamostalne, ovisne o tuđoj pomoći i njezi, ali prema sadašnjim propisima, u domove mogu doći i funkcionalne, potpuno samostalne osobe koje su sposobne živjeti same. Domova ionako nema dovoljno, a ovime se još više smanjuje broj slobodnih mjesta za one kojima je dom potreban, istaknula je Vesna Grubišić-Juhas, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić", jedinog županijskog doma u južnom dijelu Istre, na čijoj je listi čekanja oko 1.800 osoba.

Ravnateljica posebno naglašava da sve dodatne usluge, ugovorene nakon 2002. godine kada je država prenijela osnivačka prava Županiji, nisu pokrivene sredstvima iz državnog proračuna.

Za njihovo funkcioniranje zaslužne su lokalne vlasti, u slučaju doma "Alfredo Štiglić" to su Istarska županija i Grad Pula. Riječ je o uslugama pomoći i njege starijim osobama u kući, alarmnom sustavu "Halo, niste sami", ortopedskoj posudionici, dnevnom boravku kao i posebnom institucionalnom smještaju za osobe oboljele od Alzheimerove demencije. (Maša JERIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter