Domovi za starije prepuni, cijena i viša od 5.000 kn

Veliki je pritisak na domove umirovljenika
Veliki je pritisak na domove umirovljenika

"Nona je smještena u 'Štigliću'. Soba košta 2.426 kuna, a mirovina joj je tek 1.900 kuna. Zbog toga smo prisiljeni iznajmljivati njezin stan da bismo mogli platiti smještaj u domu. Ona je ipak u dobrom položaju jer mnogo je onih koji takvih, dodatnih financijskih injekcija nemaju, a mnogi dom čekaju godinama", saznajemo od jedne sugovornice. Činjenica je da su domovi skupi, a usto se smještaj čeka godinama.

Dom za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" najveći je u Puli. U stambenom dijelu može se smjestiti 55 pokretnih korisnika. Smješteni su u jednokrevetnim sobama s tušem ili bez njega, ili pak u dvokrevetne.

Stacionar doma, znan i kao "dio za pojačanu njegu", ima kapacitet od sto mjesta raspoređenih po jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Korisnici koji se ovdje smještaju su potpuno ili djelomično ovisni pa se ovdje provodi sveobuhvatna zdravstvena njega i briga, uz cjelodnevni nadzor medicinskih sestara i njegovateljica.

Istarska županija sufinancira cijenu smještaja pa jednokrevetna soba košta 1.891 kunu, a jednokrevetna sa sanitarnim čvorom i tušem 2.200 kuna. Dvokrevetna soba po osobi košta 1.748, a trokrevetna 1.590 kuna.

Ravnateljica Doma Vesna Grubišić Juhas veli da su u potpunosti popunjeni, a situacija je godinama nepromijenjena. U domu trenutno boravi 167 korisnika, slobodnih mjesta nema ni za lijek, a na listi čekanja krajem kolovoza bile su 1.703 osobe.

Na upit koliko se čeka na smještaj, veli da sada na red dolaze oni koji su zahtjev predali 2007. godine.

Smještaj starijima i nemoćnima na području Pule pruža i Dom sv. Polikarpa. Kako doznajemo, u njemu su trenutno 64 korisnika, a još se može smjestiti 15 do 18 ljudi. Osim cjelodnevnog smještaja, uključena su tri obroka i medicinska skrb, a liječnik svaka dva dana obilazi pacijente. Cijena smještaja iznosi od 5.000 do 6.300 kuna, ovisno o tome kakva je soba i potrebe korisnika, jer smještaj nije sufinanciran. (piše B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE O OSTALIM DOMOVIMA ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter