Domove zdravlja spojiti sa Zavodom za hitnu medicinu

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego i ministar zdravlja Rajko Ostojić usuglasili su model rada Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Župan Flego i ministar Ostojić složili su se da je potrebna prisnija suradnja između Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

- Iz tih razloga, kao župan Istarske županije nalažem tijesnu međusobnu suradnju u svim situacijama životne ugroženosti građana Istre, s ciljem da nikada više ne budu zatvorena vrata hitne medicinske pomoći građanima Istre, ustvrdio je Flego.

Konkretni zaključci usuglašeni između Istarske županije i Ministarstva zdravlja na najvišoj razini, prvenstveno se odnose na to da će župan Flego zadužiti zamjenika župana Miodraga Čerinu, koji će koordinirati, konkretizirati i na terenu sprovesti organiziranu suradnju i mjere koje proizlaze iz zaključaka.

Drugi konkretan zaključak odnosi se na suradnju s istarskim gradovima, s obzirom da postojeća mreža Hitne medicine ne uvažava udvostručen broj osoba tijekom ljetne turističke sezone na području Istre. To se odnosi na domaće i strane goste kojih je tijekom srpnja i kolovoza i do 200 tisuća. U Istarskoj županiji već se financiralo i mjere iznad standarda Hitne medicine u RH, koje se očito nisu pokazale dovoljnima u jeku turističke sezone, pa je županova odluka da se žurno ide u pregovore sa svim gradovima koji žele ustrojiti dodatne timove hitne medicine. S Gradom Porečom primjerice, već je postignut dogovor kojim će se od 1. srpnja do 30. rujna postojeći timovi pojačati dodatnim kadrom, odnosno jednim liječnikom, medicinskom sestrom i dvama vozačima. To će Grad Poreč financirati samostalno, ili u suradnji s turističkim tvrtkama na njihovom području.

Po modelu po kojem je Grad Poreč preuzeo financiranje, župan Flego će predložiti model financiranja hitne medicine svim gradonačelnicima istarskih gradova. Kao treće, župan Flego je konkretno predložio, a ministar Ostojić je prihvatio da se u što kraćem vremenskom razdoblju ide u zakonske izmjene, kojima će biti omogućeno spajanje Zavoda za hitnu medicinu s Domovima zdravlja, ukoliko županijska skupština da svoju podršku, upravo zbog poboljšanja efikasnosti i racionalizacije sustava.

- Ministar Ostojić je potvrdio da ako mu pristigne takva inicijativa, da će zakonske izmjene uputiti u saborsku proceduru na jesen. Tražit ću od Turističke zajednice Istarske županije te Bina Istre da se uključe u financiranje Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, izjavio je Flego. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter