Domišljati autori jaslice smjestili i u akvarij


U Čakavskoj je kući otvorena druga izložba kućnih božićnih jaslica.

Zanimljiva izložba nastala je prema zamisli Fabija Dusmana iz Žminja, a uz pomoć Turističke zajednice Žminja. Moguće ju je pogledati vikendom do 20. prosinca.
Na katovima Kule postavljeno je čak 45 raznolikih maštovitih jaslica izrađenih od raznolikog, tradicionalnog ili modernog materijala koje su sastavila 22 izlagača: Mateja Banko i Karin Bančić, Marija Močibob, Nikolina Bertoša, Vera Bosazzi, Sara Mužina, Marija Udovičić, Marija Bančić, Samanta Lukšić, Tomislav Tomišić, Irena Križanac & Udruga "Jak kao Jakov", Jadranka Smoljan, Fabio Dusman, Zdenka Jakus, Alen Bažon, Iva Karačić, Dječji vrtić Rapčići Žminj, Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj, Antonia i Toni Peteh, Ivona Milotić, Gracijela Damijanić i Hellen Radiković.
Na tri kata Kule uistinu se može uživati u tradicionalnim, modernističkim i dječjim prikazima Isusovog rođenja. Domišljatost autora koji dolaze iz čitave Istre može se vidjeti na primjeru vodenih jaslica smještenih u akvarij sa živim ribicama autorice Zdenke Jakus.

Fabiju Dusmanu neobičan komad drva pronađen u prirodi poslužio je za kulisu Isusova rođenja, dok je Samanta Lukšić Svetu obitelj prikazala pomoću češera. Tu su postmodernističke jaslice u boci Coca-Cole, dok je možda ponajbolji originalni rad Hellen Radiković koja je likove prikazala pomoću šperploče i vune.
- Jaslice su prikaz Kristovog rođenja, a sveta Jelena još je u 2. stoljeću dala izraditi crkvu u Betlehemu na mjestu gdje se smatralo da je rođen da bi obilježila sam čin Isusova rođenja, kazao je etnolog Noel Šuran i dodao da je prve žive jaslice napravio sv. Franjo Asiški.

Prve jaslice kakve danas poznajemo izrađene su 1562. godine u isusovačkom samostanu u Pragu. Najstariji prizor jaslica u Hrvatskoj je kamena plastika majstora Radovana u Trogiru, a prve jaslice s figurama nađene su na otoku Košljunu iz 17. stoljeća, kazao je Šuran. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)
CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter