Dominique Strauss-Kahn uskoro na slobodi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužnica protiv Dominiquea Strauss-Kahna uskoro bi mogla biti odbacena, objavio je The New York Times neposredno uoci neocekivanog izlaska bivšeg celnika MMF-a pred sud, koji bi ga mogao osloboditi.

Mjesec i pol nakon njegova uhicenja zbog pokušaja silovanja sobarice, slucaj je "na rubu raspada nakon što su istražitelji otkrili velike minuse u vjerodostojnosti" tužiteljice, navodi list. Preokret bi se mogao dogoditi u petak kada Kahn izide pred sud na Manhattanu, iako se iduce saslušanje nije ocekivalo prije 18. srpnja.

Bivši favorit za predstojece predsjednicke izbore u Francuskoj, koji se 6. lipnja izjasnio da nije kriv, "mogao bi biti osloboden" i "pušten iz kucnog pritvora jer je malo vjerojatno da ce se teške optužbe protiv njega konkretizirati", navodi NYT.

Po pisanju lista, koji se poziva na istražitelje, nema sumnje da je izmedu Kahna i gvinejske sobarice u hotelu Sofitel na Manhattanu bilo spolnog kontakta. No "tužitelji ne vjeruju mnogo u ono što im je tužiteljica o tome i o sebi kazala". Sumnjaju da im je 32-godišnja sobarica lagala "nekoliko puta" od izbijanja afere 14. svibnja.

Sumnjice je za upletenost u kriminal poput trgovine drogom i pranja prljavog novca. Nekoliko ljudi na njezin je racun u zadnje dvije godine položilo ukupno 100.000 dolara. Navodno je lagala i oko svojeg zahtjeva za azil u SAD-u, gdje živi od 2002. Nema, medutim, dokaza da je bivši celnik MMF-a žrtva politicke urote, po istražiteljima na koje se poziva NYT.


Podijeli: Facebook Twiter