Dominique Strauss-Kahn nije kriv za svodništvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francusko pravosuđe oslobodilo je Dominiquea Strauss-Kahna optužbi za organiziranje seksualnih zabava i svodništvo te se tom odlukom zatvara niz seksualnih skandala koji su uništili političku karijeru nekadašnjeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda.

Nekadašnji čuveni političar francuske ljevice, neko vrijeme favorit za predsjedničke izbore 2012., nije mijenjao izraz lica tijekom čitanja presude pred sudom u Lilleu.

U toj aferi otkrivenoj 2011. predbacivalo mu se da je sudjelovao u orgijama s prostitutkama u Lilleu, u Parizu i u Washingtonu, gdje je sjedište MMF-a.

Strauss-Kahn, danas 66-godišnjak, nikada nije negirao da je sudjelovao u orgijama ali je tvrdio da nije znao da su neke od njegovih partnerica profesionalke.

Po završetku saslušanja koje je trajalo tri tjedna u veljači, tužitelj je tražio oslobađanje zbog nedostatka dokaza.

Ukupno je optuženo 14 osoba u toj aferi nazvanoj "Du Carlton", po imenu luksuznog hotela gdje su radili neki od optuženika.

Nakon što je pušteno sedam osoba, među kojima vlasnik javnih kuća u Belgiji znan pod nadimkom Dodo La Saumure, a osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora bivši dužnosnik hotela Carlton u Lilleu, sud je ocijenio da Strauss-Kahn nije organizirao orgije s prostitutkama.

U Francuskoj odnos s prostitutkom ili grupni seks nisu kazneno djelo no poticanje na druženje s prostitutkama ili osiguravanje prostitutki jest i kazne za takva djela kreću se do deset godina zatvora i novčane kazne do 1,5 milijuna eura.

Strauss-Kahnova obrana tvrdila je da njemu nije bilo poznato da su žene s kojima se upuštao u odnose u hotelima u Parizu, Lilleu i Washingtonu bile prostitutke, a niječe i da je poticao na njihovo angažiranje.

Presuda u Lilleu označava posljednju epizodu sage o bludničenju koja je počela uživo na televiziji kada je prikazan kako ga u lisicama odvode u New Yorku sa zrakoplova kojim je trebao odletjeti za Pariz.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter