Dominic Miller napunio srca publike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhunski glazbenik, jedan od najtraženijih session gitarista našeg vremena i stalni clan Stingovog benda vec dva desetljeca, Dominic Miller sa svojim izuzetnim kolegama u utorak je pretvorio umaško kazalište u svjetsku pozornicu.

Bez prenemaganja i ikakvih specijalnih efekata, izuzev rijetke vještine vodene osjecajima i umjetnickom iskrenošcu, mnogobrojnoj su publici priuštili nezaboravan koncertni doživljaj. Miller se predstavio mahom instrumentalnim autorskim kompozicijama, medu kojima su neke s nedavno izdanog posljednjeg od njegovih osam albuma "November", a popracen ovacijama okupljenima je poklonio i trenutke poput popularne "Shape of my heart", koju potpisuje sa Stingom, i "A day in the life" Beatlesa.

U njegovoj se glazbi stapaju suvremeni jazz, funk, klasika, pop, rock, ambijentalna glazba i drugi žanrovi u sasvim osobnim, nježnim, senzualnim, strastvenim i ritmicnim kombinacijama koje pozivaju na prepuštanje zatvorenih ociju.

- Nemojte se osjecati neugodno ako niste shvatili ovu pjesmu. Ni mi još nismo odlucili kakva nam muzika odgovara pa isprobavamo od svega pomalo. Radimo ono što želimo, volimo i osjecamo, duhovito je i razoružavajuce bodrio okupljene u odlicnom raspoloženju otkrivajuci i detalje iz svog privatnog života, poput onog da ima šestero djece koju nije planirao, ali ih sve neizmjerno voli i smatra svojim najvecim uspjehom.

A da bi to potkrijepio, izveo je i kompoziciju "Otis" posvecenu jednom od svojih sinova, danas 24-godišnjaku koji je u vrijeme njezina nastajanja imao samo tri godine. U cijeloj toj live avanturi prate ga klavijaturist i vokalist Michael Lindup, obožavateljima pop-rocka i jazz-funka iz 80-ih i 90-ih poznat kao osnivac tada vrlo popularne engleske grupe Level 42, polivalentni basist i studijski muzicar Nicholas Fiszman i perkusionist Abdel Rhani.

Miller je roden 1960. u Buenos Airesu, s obitelji se u SAD preselio 1970., gitaru je poceo uciti svirati s 15 godina, a pohadao je Berklee College of Music u Bostonu i Guildhall School of Music u Londonu. I danas, nakon dugogodišnje uspješne stvaralacke i performerske aktivnosti te suradnje s nizom poznatih glazbenih imena, najcešce ga predstavljaju kao Stingovog gitarista. No, kako sam kaže, to mu nimalo ne smeta jer je upravo ta suradnja definirala njegovu karijeru, na koju je jako ponosan i još uvijek je smatra najboljim stalnim zaposlenjem na svijetu.

Sting, s kojim je snimio sve albume od 1990. i svirao na više od tisucu koncerata diljem svijeta, definira ga svojom desnom i lijevoj rukom, što je velik kompliment, tim više što dolazi od poznatog perfekcionista. Svoj je jedinstven talent potvrdio sudjelujuci u stvaranju dvjestotinjak nosaca zvuka umjetnika poput Phila Collinsa, Pretendersa, Petera Gabriela, Ricka Wrighta iz Pink Floyda, Luciana Pavarottija, Placida Dominga, Bryana Adamsa, Stevea Winwooda, Roda Stewarta, Tine Turner i mnogih drugih.

U Umagu su cast i veliku srecu da upiju djelic njegovog znanja imali mladi gitaristi iz tamošnje osnovne glazbene škole.

- Jako smo sretni što smo veceras ovdje s vama i hvala vam što s tako velikom pažnjom pratite našu glazbu. Velika je privilegija za nas svirati u Hrvatskoj, tako lijepoj zemlji s tako dobrim ljudima, porucio je Miller okupljenima koji su njega i njegovu družinu pozdravili na nogama, gromoglasnim pljeskom, nakon što im je, kako je to lijepo rekao organizator Vladimir Brajan, bisom napunio srca do kraja.

Koncert su omogucili Grad Umag, tamošnji Turisticka zajednica i Pucko otvoreno ucilište u suradnji s Istraturistom i Sol Melijom.


Podijeli: Facebook Twiter